Onsdag ble det kjent at byrådet i Oslo har blitt enig med riksantikvar Jørn Holme om et forlik for reguleringsplanen for deler av Bjørvika, noe som gir grønt lys for planene om et nytt Munch-museum.

Les også: Munch-løsningen er klar

- Velgerne må avgjøre
Men den som trodde at den årelange striden var over, må tro om igjen. Arbeiderpartiet (Ap) mener slaget langt fra er tapt.

- Slaget er absolutt ikke tapt. Dette er jo bare et forslag. Det er bystyret som skal avgjøre dette spørsmålet, sier Aps byrådslederkandidat i Oslo, Libe Rieber-Mohn, til Nettavisen.

Rieber-Mohn mener velgerne i byen må få avgjøre hvor Munch-museet skal ligge, og lover at museet blir på Tøyen om de vinner valget til høsten.

- Hvis vi vinner valget så ønsker vi å bygge et flott Munch-museum på Tøyen. Dette blir en viktig sak for oss i valgkampen, sier hun bestemt.

- Men hva om byrådet får reguleringsplanen vedtatt i bystyret før høstens valg?

- Det vil jo være underlig om man trumfer gjennom og behandler denne saken før kommunevalget når denne saken er så stor og kontroversiell. Vi mener velgerne må få være med å avgjøre, sier hun.

Blir reguleringsplanen hastevedtatt, mener Rieber-Mohn likevel at kampen ikke er tapt.

- Om de får gjennom reguleringsplanen gir den bare lov til å bygge. Så selve vedtaket om bygging kommer jo med finansieringsplanen, og den kan vi jo stoppe, sier hun.

Se flere bilder hvordan det vil se ut i Bjørvika når Munch-museet står ferdig her (pdf-fil)

- Blir vesentlig billigere
Rieber-Mohn viser til at man på Tøyen, der Munch-museet ligger i dag, har en stor tomt å bygge på.

- Det blir vesentlig billigere å bygge et nytt museum på Tøyen. I Bjørvika må man jo 70 meter ned i havbunnen, så det er ganske krevende. Det er et alt for stort bygg på en alt for liten tomt, mener hun.

Hun påpeker også viktigheten av å spre kulturbyggene i hovedstaden.

- Det er jo sånn at vi ønsker å spre kulturinstitusjonene over hele byen, og mener det er til det beste både for byen og for folk i Oslo. Bjørvika er jo viktig, og vi har gått i bresjen for Operaen når Høyre og Frp var sterkt i mot, men vi må også tenke på byen bak Bjørvika, sier Rieber-Mohn.

- Men besøkstallene ved museet på Tøyen har gått ned, og de vil jo trolig gå mye opp med et museum ved siden av Operaen i Bjørvika?

- Besøkstallene har jo variert. Lave besøkstall har jo også sammenheng med at Høyre- og Frp-byrådet har neglisjert behovet til Munch-museet gjennom år, og man har også neglisjert en opprusting av Tøyen-området. Når du kommer opp fra t-banen står jo skiltet til museet feil vei, sier hun.

- Akvarium i Bjørvika
Aps byrådslederkandidat er klar på hva hun mener tomta i Bjørvika i stedet bør brukes til.

- Bjørvika må finne sin sjel, identitet og fremtid. Vi ønsker akvarium i Bjørvika, som vil være et langt lavere bygg som vil kunne tilpasses omgivelsene der. Og det er dette det allerede er regulert til i dag på den samme tomten, sier Rieber-Mohn til Nettavisen.

- Det er jo Høyre og Frp som kjører en omkamp på en reguleringsplan som allerede er vedtatt, og det er det som har skapt all uenigheten med Riksantikvaren. Det er et forslag til omregulering de nå har kommet med, sier hun.

Hun mener Munch-museet absolutt trenger et nytt museumsbygg, men altså ved Botanisk have på Tøyen.

- Jeg opplever et stort engasjement for et Munch-museum på Tøyen. Men museet trenger et nytt og større bygg, slik at man kan få vist fram mer av kunsten, sier Rieber-Mohn.