RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Jeg må vel droppe ferien min i Sibir»

HÅN: John McCain, som stilte som presidentkandidat mot Barack Obama i 2008, håner straffetiltaket fra Russland.
HÅN: John McCain, som stilte som presidentkandidat mot Barack Obama i 2008, håner straffetiltaket fra Russland. Foto: Jim Watson (Afp)
Amerikanere og russere håner hverandres straffetiltak. - Grovt og simpelt, sier ekspert.

(Nettavisen): Den russiske regjeringen annonserte torsdag at de vil svarteliste et knippe navngitte amerikanske politikere.

Det inkluderer flere av president Barack Obamas nære rådgivere, samt leder for Representantenes hus John Boehner, majoritetsleder i Senatet Harry Reid og tidligere presidentkandidat John McCain.

Svartelistingen er et svar på USAs økonomiske sanksjoner mot Russland. Alle de berørte amerikanske politikerne blir dermed nektet adgang til Russland.

- Jeg antar at dette betyr at ferien min i Sibir er avlyst, at Gazprom-aksjene mine er tapt og at min hemmelige bankkonto i Moskva er fryst. Ikke desto mindre, så vil jeg aldri slutte å strebe etter frihet, uavhengighet og territorielle integritet for Ukraina, inkludert Krim, uttalte McCain som et svar på svartelistingen, ifølge Washington Post.

- Kamerat Obama
Den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin er blant dem som har fått innført amerikanske sanksjoner rettet mot seg. Også han svarte med en hådlig uttalelse.

- Kamerat Obama, hva skal de som verken har kontoer eller eiendom i utlandet gjøre? Har du ikke tenkt på det? sa Rogozin, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Jeg tror at dekretet til den amerikanske presidenten ble skrevet av en skøyer.

Seniorforsker og nestleder ved Fridtjof Nansens Institutt, Arild Moe

- Grovt og simpelt
Norsk Russland-ekspert sier at verken de amerikanske eller russiske straffetiltakene er spesielt harde.

- Slik jeg leser det, så er dette mer på et symbolsk plan som er rettet mot noen individer og til en viss grad noen banker. Jeg kan ikke se at det i seg selv har veldig stor økonomisk eller politisk effekt, sier seniorforsker og nestleder ved Fridtjof Nansens Institutt, Arild Moe, til Nettavisen.

- Hva tenker du om uttalelsene til amerikanske og russiske politikere, hvor de håner motpartens straffetiltak, Moe?

- Det blir veldig grovt og simpelt. Det er en spiral av uttalelser som ikke er noe vakkert syn. Det bidrar til ytterligere å øke konfliktnivået. Det er uheldig og lite tillitvekkende. Kravet til saklighet bør være ekstra høyt i en sånn situasjon, sier Moe.

Russland-eksperten sier det ikke har vært tilsvarende straffetiltak mellom USA og Russland siden Den kalde krigen.

- Da ble det iverksatt handelsrestriksjoner som begrenset amerikansk handel med Russland, først og fremst for å ramme russisk gasseksport tidlig på 1980-tallet. Man må tilbake dit for å finne noe som ligner. Men vi er ikke der ennå, sier Moe.

Fakta: Sanksjoner

Klikk for å åpne faktaboksen
 

USA har kunngjort at ytterligere 20 russere og den russiske banken Bank Rossija er ført opp på den amerikanske svartelisten. Tidligere har USA innført sanksjoner mot 11 personer som kan knyttes til Krim-krisen. Obama kunngjorde også at han har signert en ordre om at det skal innføres mer generelle sanksjoner mot russisk økonomi hvis det skulle bli «nødvendig». 33 personer står nå på EUs sanksjonsliste etter at de europeiske stats- og regjeringssjefene ble enige på toppmøtet i Brussel sent torsdag kveld. Kilde: NTB

- Dropper sanksjoner
Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov opplyste til nyhetsbyrået Interfax at den russiske presidenten drøftet de internasjonale sanksjonene mot Russland på et møte med sine viktigste sikkerhetsrådgivere i Kreml fredag. Da skal Putin ha besluttet at Russland vil «inntil videre avstå fra å ta gjengjeldende skritt».

- At Russland trekker tilbake svartelistingen som er annonsert, virker usannsynlig. Det dreier seg nok om økonomiske sanksjoner, sier Moe.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere