RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Jeg ønsker at fosterforeldrene sier god natt. Og at de ikke skal bli sinte når jeg tisser på meg»

ØNSKELISTE: Dette er ønskene fra den ni år gamle jenta. Hun har tilbrakt lang tid i beredskapshjem, og ønsker seg en permanent fosterfamilie.
ØNSKELISTE: Dette er ønskene fra den ni år gamle jenta. Hun har tilbrakt lang tid i beredskapshjem, og ønsker seg en permanent fosterfamilie. Foto: Illustrasjonsbilde
Sist oppdatert:
Hun er ni år og sitter i et beredskapshjem og drømmer. Drømmer om en familie. Det som skal bli hennes egen familie.

Niåringen er en av mange barn som i år har bodd i et beredskapshjem, i påvente av et permanent hjem, skriver Drammens Tidende.

Mens månedene gikk, festet hun tanker og drømmer til papiret – en ønskeliste for sitt framtidige hjem. Håpet er at hun kommer til en familie med en mor, en far og kanskje to eller tre barn.

Det viktigste er at de er snille. Men hun håper også at hun får foreldre som sier god natt hver kveld. At de ikke blir sinte når hun tisser på seg. Et hjem der hun kan føle seg trygg, få lov til å være med å bake, men også et hjem hvor det er lov å gråte.

Kraftig økning

For hvert år øker antallet barn som trenger fosterhjem med 10 prosent. Årsaken til økningen er nok flerdelt.

Ansatte med over 20 års erfaring fra barnevernet ser med bekymring på at barna de får inn er i økende grad utsatt for vold. De har et inntrykk av at terskelen for å bruke vold i hjemmet er lavere.

Fosterhjemskonsulent Jarle Garnes i Bufetat Drammen sier at barnevernet har også blitt flinkere til å gripe inn.

– Grunnen til økningen er nok en kombinasjon. Men barnevernet har generelt sett blitt flinkere ril å gripe inn og reagere i saker, sier Garnes.

Stort behov

I Buskerud jobber nå Bufetat for å finne et hjem til 62 barn, hvorav 41 gutter og 21 jenter. Det er et skrikende behov for flere fosterhjem og Bufetat jobber iherdig med rekruttering.

– Mange har tenkt tanken, men tror ikke at de har kapasitet til flere barn enn sine egne. Min anbefaling da er å melde seg på et Pride-kurs hos oss. Det er uforpliktende og i løpet av kurset vil det bli tydelig om du har noe å tilby et barn med litt dårligere odds, sier Garnes.

Mange av barna som blir fratatt sine biologiske foreldre har med seg sterke historier i bagasjen. Ressurssterke foreldre med et trygt hjem kan være med å utgjøre den store forskjellen for akkurat dette barnet.

Barna lider

Søs­ken split­tes og barn må byt­te sko­le. Man­gel på be­red­skaps­hjem ska­per be­kymr­ing for bar­nas bes­te.

Barn med be­hov for akutt­plas­ser­ing i be­red­skaps­hjem, må kjø­re fle­re ti­mer på kryss og tvers av fyl­kes­gren­ser. Man­ge­len på be­red­skaps­hjem er så pre­kær at det lo­ka­le bar­ne­ver­net er be­kym­ret og fyl­kes­man­nen har opp­ret­tet til­syns­sak.

– Vi ser en trend der vi må plas­se­re bar­na sta­dig len­ger unna, og ofte må søs­ken split­tes, for­tel­ler barnevernleder i Dram­men kom­mu­ne, Sidsel Hager

Hun er be­kym­ret for ut­vikl­in­gen og er redd for den unød­ven­di­ge be­last­nin­gen det på­fø­rer bar­na.

– Det er uhel­dig at søs­ken ikke be­stan­dig kan plas­se­res sam­men. Det lig­ger en del ver­d­ier i søs­ken­re­la­sjo­nen, som nå går tapt.

Kjø­rer ti­me­vis

Hager for­tel­ler at de ofte må kjø­re fle­re ti­mer til and­re fyl­ker for å fin­ne le­dig plass i be­red­skaps­hjem.

– Vi snak­ker ti­me­vis med kjør­ing, i sa­ker der det ikke er ide­elt med lang rei­se­leng­de.

I Lier opp­le­ver de også at den lang rei­se­ve­ien er pro­ble­ma­tisk.

Ka­pa­si­te­ten er sprengt

– Be­red­skaps­hjem­me­ne kan være fle­re ti­mer unna, og for bar­na blir det en økt be­last­ning. Spe­si­elt når de må byt­te bar­ne­ha­ge el­ler sko­le. I til­fel­le­ne hvor barnet har sam­vær med sine bio­lo­gis­ke for­eld­re­ne, blir avstanden ut­ford­ren­de, sier leder Eli­sa­beth Lys­haug for bar­ne­ver­nstjenesten i Lier.

Avdelingsleder Kris­tin Even­sen for Bus­ke­rud Inn­tak og fosterhjemsrekruttering for­tel­ler at de har et tett sam­ar­beid med kom­mu­ne­ne og skjøn­ner be­kymr­in­gen. Buf­etat er nå i gang med å re­krut­te­re fle­re be­red­skaps­hjem.

– Ka­pa­si­te­ten ble økt i 2013, og vi øker yt­ter­lig i 2014.

Nå har Fyl­kes­man­nen i Bus­ke­rud i sam­ar­beid med fle­re fyl­kes­menn inn­le­det til­syns­sak mot akutt­il­bu­det i Buf­etat re­gi­on sør.

Les flere saker i Drammens Tidende


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere