I Brennpunkt-dokumentaren «Frivillig tvang», som sendes på NRK tirsdag, forteller tre norsk-pakistanere om deres erfaringer med, og forventninger til, ekteskapet.

Les også:Sannheten om Tabu-Abu

Blant dem er komiker og skuespiller Abubakar Hussain, også kjent som Abu fra NRKs humorsatsing «Tabu med Abu».

Hussain møtte sin nåværende kone i Pakistan, og i et intervju fra 2012 uttrykker han at han ble forelsket i henne. Han sa ja til en forlovelse, og senere et ekteskap. I senere tid har han både forsvart ekteskapet, og fortalt at han angrer.

Ikke tvunget

Hussain sier selv at han aldri ble tvunget til å gifte seg med konen sin.

- Jeg tror ikke at jeg har blitt manipulert, men jeg tror de brukte samvittigheten min. De tvang meg aldri. De sa aldri at jeg måtte, de sa jeg burde gifte meg med en pakistansk jente. Helst, sier Hussain i dokumentaren.

Hussain understreker at det nå er lett å skylde på foreldrene dersom ekteskapet ikke fungerer.

- Jeg ofet en liten del av livet mitt for familien min. Jeg vil ikke miste familien min, det er det eneste jeg faktisk har. Man har venner og alt sånn, men familie er viktig, sier Hussain.

Han sier videre at det var viktig for han å ihvertfall gi det arrangerte ekteskapet et forsøk.

Føler seg norsk

Hussains familie har bodd i Norge i rundt 40 år, og selv føler han seg norsk. Hussains mor sier at han har blitt «for norsk», men han kunne ikke tenke seg å flytte til Pakistan, som mest har fungert som en feriedestinasjon for han.

Han vil at datteren han skal få muligheten til å ta egne valg når hun vokser opp.

- Jeg er andre generasjon, jeg måtte følge noen få regler. Men neste gang blir det mindre regler. Og neste gang der igjen er mest sansynlig den paksistanske kulturen, de dårlige delene ihvertfall, borte, sier Hussain.

Dokumentaren er laget av Ulrik Imtiaz Rolfsen, som selv har en pakistansk far og norsk mor, og som blant annet har regissert spillefilmene «Izzat» og «Den siste revejakta».