OSLO TINGRETT (Nettavisen): Etter dager med fullt fokus på Anders Behring Breivik har Oslo tingrett igjen vendt fokuset mot ofrene. I dag gir psykologispesialist Dagfinn Winje og stressforsfker Are Holen et bilde av hva de etterlatte har å slite med. Tidligere onsdag satte Tor Østbø og Kirsten Vesterhus ord på disse følelsene.

Østbø mistet kona i Regjeringskvartalet, og Vederhus mistet sønnen på Utøya.

22. juli hadde både Tor Østbø og kona Tove Åshill Knutsen vært på jobb. Han syklet mens kona kjørte kollektiv. Etter jobben gikk hun til Akersgata for å ta bussen derfra. Tove Åshill Knutsen (57) befant seg nær fontenen på Einar Gerhardsens plass da bomben eksploderte klokka 15.25. Hun døde raskt av omfattende skader forårsaket av trykkbølgen og gjenstander som traff henne.

Østbø visste ingenting før en kollega av kona ringte. Senere kom presten på døra med det offisielle dødsbudskapet.

Østbø fortalte om hjelpen fra nære og fra samfunnet, og om sorgarbeidet og deltagelsen i sorggruppe.

Han satte ord på at sinnet også er en del av sorgen. I Oslo tingret fortalte han at han ønsker Breivik skal «brenne langsomt inn i svarte helvete».

Følg Nettavisens direktedekning av rettssaken her. Artikkelen fortsetter under

HTML EMBED

- Ikke stolt over slike tanker
- Jeg er ikke stolt over slike tanker, men at skammer meg heller ikke over dem, sa han og forklarte at hatet mot Breivik er en naturlig del av sorgen.

Østbø har fulgt straffesaken i Oslo tingrett og var i rettssalen da ofrene i Regjeringskvartalet ble omtalt. Han er skuffet over hvor kort omtalen av de enkelte dødsofrene var. Han mener de ble behandlet som kasus, og ikke som mennesker som hadde blitt revet bort fra familie og venner.

- Det var jo levende mennesker. Den dimensjonen syntes jeg var litt borte da, sa en gråtkvalt Østbø i vitneboksen.

Egentlig skulle ikke retten ha hatt med noen minneord i det hele tatt om de som døde, men etter press fra bistandsadvokatene ble dette tatt inn i forbindelse med obduksjonsrapportene.

Tilfeldige ofre
- Det er jo det denne saken handler om, om de som ble drept, de som ble skadet, sa Østbø.

Østbø mener at alle som mistet livet i Regjeringskvartalet og på Utøya var tilfeldige ofre, fordi Anders Behring Breivik ikke var ute etter enkeltpersoner, men ville ramme et system. Han opplever at han har fått mye støtte og hjelp fra omgivelsene og fra samfunnet generelt i sorgen. Han sier han tenker på andre som mister sine for eksempel i en trafikkulykke, at de nok er mer alene i sorgen enn det han opplevde.

- Han var en sjelden kraft
Etter Østbø vitner Kirsten Vesterhus som mistet sønnen Håvard Vederhus på Utøya. Vederhus var leder i Oslo AUF. Håvard Vederhus (21) var en av de 14 ungdommene som ble drept ved pumpehuset på Utøya. Han døde av skuddskader i hodet og brystet.

- Han var en sjelden kraft, sa hun om sønnen Håvard som ble drept på Utøya.

- Det er som om hver og en av oss går litt i stykker. Så sprenges vi også i stykker som familie. Det blir så vanskelig å leve sammen med alle de problemene som hver og en har. Det er akkurat som det blir vanskelig å kommunisere, og mange ganger kan vi føle at vi kommer til kort, sa moren i Oslo tingrett onsdag.