Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg rangerer klima og Greta Thunberg som mest sannsynlig favoritt

Én av de to fremste ekspertene på fredspris-spekulasjoner mener Greta Thunberg har en god sjanse. Den andre er heller tvilsom.

Det er som regel to eksperter som vektlegges tyngde i internasjonale medier i forbindelse med spekulasjoner rundt Nobels fredspris.

Se kunngjøringen av fredsprisen direkte klokka 11.00.

Den ene er vår egen Henrik Urdal, som er direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO). PRIO legger hvert år fram sin såkalte «shortlist» med fem favoritter.

Les også: Her er oddsfavorittene til Nobels fredspris

Direktør for Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), Dan Smith, er den andre medieyndlingen. Han setter en knapp på at kampen mot klimaendringer vil hedres med årets Nobel fredspris, i forkant av kunngjøringen klokken 11.00.

- Nobelkomiteen vil ofte sende et budskap. Og dette vil være et sterkt budskap å sende til COP26, som finner sted mellom kunngjøringen og tildelingen av prisen, sier SIPRI-direktør Dan Smith til Reuters.

Selve tildelingen skjer alltid 10. desember, som er dødsdagen til Alfred Nobel.

Klimatoppmøtet COP26 avholdes i Skottland i begynnelsen av november. Enkelte eksperter og forskere mener klimatoppmøtet i Skottland er siste sjanse til å få på plass en forpliktende avtale med bindende klimamål, som faktisk vil kunne tilstrekkelig redusere det globale klimautslippsnivået det neste tiåret.

- Kampen mot klimaendringer og Greta Thunberg
Overfor CNN trekker Smith fram tre temaer han mener kan få Nobelkomiteens søkelys rettet mot seg: menneskerettigheter, pressefrihet og klimaendringer.

- Organisasjoner som kjemper for medienes frihet eller en aldeles fremragende journalist, eller en kombinasjon av begge, kan være et godt valg. Men jeg vil rangere klimaendringer foran dem på grunn av aktualitet. Enda et rekordår for flom, branner og issmelting, i tillegg til klimakonferansen COP25 som starter tre uker etter kunngjøringen og som avsluttes to eller tre uker før selve tildelingen, sier Smith til CNN.

- Så jeg tror det mest sannsynlige og mest ønskelige er å tildele og hedre unge klimaaktivister fra hele verden, inkludert Greta Thunberg, men som én av flere mottakere, sier han.

Les også: - Håper Greta Thunberg ikke får fredsprisen helt alene

FNs klimakonvensjon og Fridays for Future, som er en internasjonal miljøbevegelse som bruker skolestreik til å bekjempe klimaendringer, kan være mulige kandidater hvis Nobelkomiteen velger å hedre kampen mot klimaendringer.

Dette er riktig nok tredje år på rad at SIPRI-direktøren trekker fram Greta Thunberg som en sannsynlig og verdig favoritt.

- Det er så mange fantastiske unge ledere i denne bevegelsen som er i tenårene eller tjueårene. Jeg synes det bør gis en kollektiv pris, så kan Thunberg heller være én av dem, sa Smith til Nettavisen før fjorårets kunngjøring.

I fjor var det FNs matvareprogram (WFP) som ble tildelt den ærverdige prisen, som også var én av Smiths favoritter til å vinne prisen i 2020.

Har truffet blink flere ganger

Henrik Urdal, som er direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO), har tidligere uttrykt at han mener Greta Thunberg gjør en fantastisk klimainnsats. Men Urdal har også vært tydelig på å understreke at det ikke er noe vitenskapelig enighet om at klimaendringer fører til konflikt.

Urdal har truffet blink en rekke ganger de årene han har vært ansvarlig for PRIOs «shortlist».

I år trekker Urdal fram Reportere Uten Grenser som en soleklar favoritt.

- Vi tror på en pris til journalister eller medier, som åpenbart har vært et viktig tema over tid. En verdig kandidat er da Reportere uten grenser, som har gjort og gjør et svært viktig arbeid for å få bedre regulering av nyheter formidlet på nett og overvåker drap og trakassering av journalister, sier Urdal til NTB

Han nevner at en annen aktuell kandidat når det gjelder kampen mot falske nyheter og for sikring av pålitelig informasjon, vil være det internasjonale faktasjekk-nettverket IFCN.

Urdal tror på Reportere uten grenser (RFS) fordi de også oppfyller kriterier for en pris til ytringsfrihet, pressefrihet og uavhengig journalistikk i verden, noe som ikke minst er enda mer aktuelt etter utviklingen i Afghanistan.

- Siden nominasjonene er levert innen 31. januar, kom Afghanistan for sent til å få nominert enkeltreporteres innsats der. Men en pris til RSF vil kunne vise til dette aktuelle området selv om den ikke går direkte til dem, sier Henrik Urdal til NTB.

Dagen før kunngjøringen spurte Nettavisen Urdal om hva som er sjansen for at Nobelkomiteen vil overraske oss og komme med et navn verken du eller andre har tenkt på.

- Det er en betydelig sannsynlighet. De gjør en grundig jobb og får inn mange gode forslag. De kan godt sitte på en kandidat ingen har tenkt på, sa Urdal til Nettavisen.

Andre favoritter

Nummer to på lista er den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja, som i flere år har vært nevnt. Prio påpeker at dette er spesielt aktuelt etter at demonstrasjonene mot valget i Ukraina sommeren 2020 ble slått brutalt ned. Ikkevoldelige demokratiske massemobiliseringer og protestbevegelser som kan spille en viktig rolle i å velte regimer, er generelt en sak som fortjener fredspris.

På tredjeplass har Urdal nå lagt til FNs klimakonvensjon (UNFCCC) og FNs klimasjef Patricia Espinosa, foran fellespris til den israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselem og Palestinsk senter for menneskerettigheter.

Nummer fem på lista er også en gjenganger de siste årene: kombinert Kina-relatert pris til den fengslede uiguren Ilham Tohti og demokratiforkjemperen Nathan Law Kwun-chung, studentlederen som sto i front i Hongkong i 2014, men som til slutt måtte flykte etter innføring av nye lover i Hongkong.

Trekker fram Joe Biden

Nobelkomiteen kan imidlertid ha funnet en annen kandidat blant de 329 nominerte som de mener er mer verdig – og som kanskje kan overraske og skape mer blest.

Det innflytelsesrike amerikanske magasinet Time trekker fram president Joe Biden blant sine favoritter.

Kanskje overraskende etter den kaotiske tilbaketrekningen fra Afghanistan som førte til Talibans maktovertakelse, men avisen trekker også fram at Biden meldte USA tilbake inn i Parisavtalen, stanset byggingen av grensemuren mot Mexico og gjenopptok finansieringen av Verdens helseorganisasjon (WHO).