Forsvarsadvokat Morten Furuholmen har påtatt seg et oppdrag fra en anonym person om å hjelpe de tiltalte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French, meldte Dagbladet.no torsdag.

- Vil du være til stede under domsavsigelsen tirsdag?

- Nei, nei. Nå skal jeg få en oversikt over hva som er gjort fra norske myndigheters side og få en informasjon om hva man har tenkt å gjøre fremover, og deretter vurdere å gjøre tiltak. Utover det blir det å gjøre familien orientert om hva som skjer og eventuelt holde kontakt med forsvarere i Kongo og komme med forslag, sier Furuholmen til Nettavisen.

Ingen PR-turné
- Spørsmålet er hva kan man gjøre bedre. Vil det være poeng å ta kontakt med forsvaret i Kongo eller å reise ned dit? Det er jo ikke nødvendig å reise ned på en PR-turné, sier Furuholmen.

Furuholmen stiller seg kritisk til at Utenriksdepartementet ikke har vært mer synlig på banen når den norske stat blir anklaget for spionvirksomhet mot Kongo, og når to norske statsborgere risikerer dødsstraff. I tillegg reagerer han på at norske myndigheter har sendt lavtstående representanter til Kongo.

- Jeg mener det er påfallende at man ikke har vært på banen umiddelbart og brukt de mest sentrale kanalene som er tilgjengelig. Og kanskje å gjøre det klart overfor kongolesiske myndigheter at det ikke er noe spionoppdrag fra Norge, sier Furuholmen.

- Det er litt foruroligende å notere seg fra utsiden det som synes å være at kongolesiske myndigheter i Kinshasa ikke vet hva som foregår i Kisangani, sier han.

Les også: - Latterliggjorde pengekravet

Norge ikke part i saken
Norske myndigheter har vært soleklare på at de ikke vil kommentere rettsprosessen før en domsavsigelse foreligger. I tillegg har Utenriksdepartementet gjentatte ganger understreket at Norge ikke er part i saken.

- Men jeg tar forbehold om at det er gjort et eksemplarisk, diplomatisk arbeid og da er jeg første til å beklage, sier Furuholmen.

Les også: - Det er basert på løse rykter
Les også: - Kongo krever 30 mrd.

Videre forteller Furuholmen at han nå bruker tid på å sette seg inn i det kongolesiske rettssystemet. En annen viktig oppgave vil være å stille opp for familien her hjemme i Norge.

- Jeg har forstått at familiene ikke har blitt veldig godt informert om situasjonen og om hvilke tiltak Utenriksdepartementet har tenkt å gjøre etter en eventuell dødsdom, sier han.

Norsk biskop engasjert
Det er ennå uklart hvor lenge Furuholmen vil være engasjert av den anonyme personen fra Vinstra. Men Furuholmen opplyser at en norsk biskop også har engasjert seg personlig i saken, men også han ønsker å forbli anonym.

Dommen mot Moland og Joshua faller førstkommende tirsdag.