Gå til sidens hovedinnhold

-Jeg røyker så ofte jeg kan

Per er 71 år og virker kjernesunn. Jeg møter ham i en samtale i Bærum en lørdagskveld der de andre gjestene snakker varmt om behovet for riktig kosthold og mye trim. Da smeller det fra Per: - Jeg elsker bløtkake. Helst hver dag.

Vi skal til de alminnelige lag av folk flest som gjerne løper sentrumsløpet og halvmaraton. De gjør det uten å blunke. Og de snakker villig om de gleder som er å finne i idrett, mellom svette, kramper og smerte. De snakker om ugjæret brød. Om å finne den perfekte kornblanding som skal ligge i bløt i minst tre timer slik at uheldig syrer forsvinner og man kan bake et mirakel. Det er et brød uten sidestykke fylt av positive egenskaper.

Per er som sagt over 70 år. Han har sittet og hørt på praten en stund. Nå tar han ordet.

- På den tiden da jeg var guttunge pleide damene å ta med seg en kake hver når de møttes til et godt lag. En dag etter en slik fest kom jeg hjem sammen med noen kompiser og mor spurte om vi ville ha kake. Det ble nesten en halv bløtkake til hver. Dette var i midten av juni. Jordbæra var på sitt fineste. Jeg fikk en kake med pisket fløtekrem, du vet en slik der jordbæra er skåret i skiver og lagt lag på lag. Det er himmelrike det. Jeg spiste nesten en halv bløtkake helt alene. Det var ingen som sa noe på det. Jeg elsker fortsatt slike kaker. Dessuten spiser jeg firkløver. Har du smakt firkløver til kaffen? Det er saker. Jeg pleier å kjøpe 250 grams plater. Helt herlig!

Jeg ser på Per. Han er tynn, senete og ser sterk ut. Smilerynkene løper i et nett av stier over er solbrent ansikt, så jeg tror at dette er et menneske som ler mye og ofte.

Per røyker pipe. Det er lenge siden jeg har truffet en piperøyker i Norge, så jeg begynner straks og spørre mannen om hvor han handler god tobakk og får vite at det fortsatt finnes en forretning av den gamle sorten i Drammensveien, like ved der den amerikanske ambassaden pleide være, men at det nå koster 250 kroner pakken, og det er jo ikke så greit. Dessuten er det røykelov og restriksjoner over hele landet.

Per stryker seg over håret og er full av godt humør.

-Hvor ofte røyker du pipe da?

-Så ofte jeg kan.

Kommentarer til denne saken