Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg så fire nordmenn bli tatt og bundet

Rumenske Liviu Floria forteller at han så fire nordmenn bli lagt i bakken.

I et TV-intervju forteller Floria om det han så da gisseltakerne slo til mot et kontorbygg ved boligområdet et stykke unna gassanlegget i Algerie, melder TV 2.

- Jeg så en bil som stoppet ved porten. Fire menn gikk ut. De kom så inn i bygningen, mens de fyrte av skuddsalver og skrek og ropte. De fanget fire nordmenn, som de la i bakken og bandt. På det tidspunktet kunne vi ikke tro våre egne øyne. Vi trodde det var en øvelse, sier Floria.

Norske myndigheter har ikke kommentert disse opplysningene, og det er vanskelig å få bekreftet slike vitneobservasjoner.

Les også: Dette er de fem savnede nordmennene

Låste seg inne
Floria låste seg inne på kontoret sammen med en kollega. Da angriperne gikk fra rom til rom, gikk de raskt videre da de ikke fikk opp den låste døren.

Etter 36 timer våget de to mennene seg ut av skjulestedet sitt.

Gjennom natten gikk de tre mil gjennom ørkenen, og etter 15 timer på flukt ble de tatt hånd om av algeriske tropper.

Les også: Regjeringen vurderer norsk Mali-bidrag

- 37 utlendinger drept
Mandag ettermiddag opplyste statsminister Abdelmalek Sellal i Algerie at 37 utlendinger fra åtte land ble drept under terrorangrepet.

- I tillegg til disse 37 er fem utlendinger fortsatt savnet, sa statsministeren på en pressekonferanse.

Norske myndigheter har ennå ikke klart å redegjøre for de fem savnede nordmennene, to dager etter at gisseldramaet på gassanlegget i In Aménas ble avsluttet.

Sellal opplyste også at en algerier ble drept, slik at det samlede tallet på drepte nå er 38. Han opplyste også at 29 av gisseltakerne er drept, mens tre av dem er arrestert.

Japans statsminister har bekreftet at sju japanere er blitt drept. Bekreftelsen kommer på bakgrunn av sju drepte er sikkert identifisert på en klinikk i In Aménas, opplyste statsminister Shinzo Abe.

Lå under sengen
En rekke gisler klarte å rømme fra eller skjule seg for terroristene. De forteller om et grufullt møte med de hensynsløse gisseltakerne.

En av dem er franskmannen Alexandre Berceaux.

32-åringen lå livredd under sengen under hele terrorangrepet. Han turte ikke spise, fordi gisseltakerne var bare få meter unna.

- Det var forferdelig. Alt var vanskelig, å gjemme seg, å høre lydene, forteller Berceaux til Le Monde.

Han sier han er glad for å komme hjem, men tenker også på de store tapene av menneskeliv. Sitt eget berget han ved at han instinktivt kastet seg under senga. Han kvittet seg samtidig med alle ID-papirer, slik at gisseltakerne ikke skulle skjønne hvem han var. Bare få meter unna hørte han terroristene.

- Noen kom med mat til meg, men jeg kunne ikke spise for jeg visste ikke hvor lenge jeg skulle bli liggende, forteller han.

Les mer: - Vi ble brukt som menneskelige skjold

32-åringen mener alle var i fare, også algerierne. Han hørte skudd overalt, og er sikker på at de som kom med mat, løp en enorm risiko.

Menneskelige skjold
En annen overlevende, filippinske Joseph Balmaceda (42), sier terroristene brukte gisler som menneskelige skjold for å hindre algeriske kamphelikoptre i å skyte mot dem.

- Hver gang regjeringsstyrkene forsøkte å bruke et helikopter for å skyte på fienden, ble vi brukt som menneskelige skjold, fortalte en tydelig preget Balmaceda da han kom hjem til Manila mandag.

Han fortalte også at han så et japansk gissel dekket av eksplosiver, mens han selv og flere andre fikk hendene bundet med ledninger.

(©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien