Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg sa ikke «nok er nok»

Jonas Gahr Støre skulle vært utenriksminister og hans foredrag skulle handlet om Nordområdene. Men, som helse- og omsorgsminister skuffet han ingen.

RIS: – Det er godt å komme hjem. Nettopp her ble jeg døpt og konfirmert, og det er ikke noe jeg sier på alle de stedene jeg besøker, smiler Gahr Støre.

Den fullsatte salen i Ris menighetshus ler hjertelig. Ekstra stoler har kommet på plass.

Mange er tydelig interessert i hva Jonas Gahr Støre har på hjertet. Det gleder styret i Aker Seniorakademi.

– Det er viktig at de som kommer for å holde foredrag er gode til å formidle, sier Erik Schultz i styret og legger til at han gleder seg til dagens gjest.

– Han er jo et lokalt regjeringsmedlem og svært aktuell med temaet «Helse først».

Vi vet jo hvor han bor, så hadde han takket nei, hadde han nok hørt fra oss, humrer Hans Peter Reiss.

Fikk minnene tilbake

– Under valgkampen i april spaserte jeg rundt i en park i Oslo. Plutselig oppdaget jeg en eldre dame som gikk veldig tett opptil meg, hvorpå hun spør «er du Jonas Gahr Støre?

Da skal jeg si deg en ting; du ser mye bedre ut på TV!». Det var jo en bra start på den samtalen, smiler Støre.

Det er over ti år siden han gjestet seniorakademiet sist. Han kommer rett fra traumemottaket ved Ringerike sykehus.

– Vi markerte halvannet års-dagen for 22. juli og minnene fra dagen og døgnet som fulgte kom tilbake til meg.

Fedme hos barn

Han går raskt til bruken av begrepet «vi har verdens beste helsevesen». Støre mener det ikke bør brukes, da vi stadig har mye mer å oppnå.

– Jeg føler jeg drømmejobben og mine erfaringer fra tiden som utenriksminister kommer svært godt med i mitt nåværende arbeid.

Jeg har reist mye og i den forbindelse og sett mye av verden, fortalte Støre.

Radikale forskjeller på ressurser i fattige land kontra rike opptar utvilsomt den forholdsvis nyinnsatte helse- og omsorgsministeren. Også når det kommer til helse og helsevesen.

Problematikken rundt overvekt hos barn og unge - fedme hos barn er på listen over trusler mot den globale helsetilstanden og hver femte 8-åring i dette landet er overvektig.

12 års forskjell på levetiden blant mennesker i hovedstaden - øst kontra vest, kvalitetslevealder og diskusjonen rundt når «nok er nok».

Harde fakta og vittighet

Støre mener «eldrebølge» er et negativt ord og at «eldreomsorg» blir for snevert.

Han er begeistret for tanken om å bruke ressurser på å legge tilrette for at eldre kan bli boende hjemme lenger, også med tanke på nye boliger som bygges per i dag.

– Jeg besøkte Ammerudhjemmet i Oslo for en tid siden og der møtte jeg en kar på 87 år. Han satt på I-pad og skypet med barnebarnet.

Slike ting er flott å se, uttalte Støre.

I samme gate som han åpnet foredraget - avsluttet han det. På spørsmål fra salen om det er riktig at «en god lever forlenger livet?», svarte Støre:

– Den som har lever får se.

Foredrag og studiegrupper

Aker Seniorakademi er et «universitet» for alle over 60 i Bydel Vestre Aker. Seniorakademiet holder til i Ris menighetshus og har for tiden 320 medlemmer.

– I Aker Seniorakademi er det slik at vi er avhengig av at folk melder seg inn i akademiet som medlemmer.

Det for å holde på den gode kvaliteten og aktualiteten vi ønsker å ha her.

Man kan som medlem både delta på foredragene og i studiegruppene fordelt mellom «kunst og kultur» og «historie, samfunn og vitenskap».

Vi har stadig plass til flere, så det er bare å melde sin interesse, sier Schultz og viser til seniorakademiets hjemmeside.

For påmelding ring: 41 51 32 87 eller mail: akerseniorakademi@gmail.com

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai