Gå til sidens hovedinnhold

«Jeg skal bli kriminell når jeg blir gammel»

Leserstorm etter nyheten om at Edith (87) må bo på et nedslitt dobbeltrom, samtidig som fangene i Halden har enerom, eget bad og flatskjerm-TV.

Tirsdag skrev Nettavisen om 87 år gamle Edith Halvorsen som mot sin vilje må dele rom med en annen beboer på Modumheimen sykehjem i Buskerud.

Rommet er gammelt og slitt, er uten bad og mellom de to sengene er det bare et lite, tynt forheng.

Dette står i sterk kontrast til standarden ved nye Halden fengsel, der fangene kan boltre seg i nærmest hotellstandard.

Det nye fengslet kostet 1,3 milliarder kroner å bygge, og har blant annet kunst på veggene til en verdi av 6,1 millioner kroner.

Les saken her: Her bor Edith (87) - der bor fangene

«Valget er jo enkelt»
Den store forskjellen i standarden mellom sykehjemmet der Edith bor, og fengslet, har fått mange til å reagere. Over 185 av Nettavisens lesere har sagt sin mening under artikkelen, og de fleste er svært opprørte.

«Jeg skal bli kriminell når jeg blir gammel», skriver en av våre lesere.

Leseren får støtte av mange, som har den samme meningen. Her er noen av innleggene:

«Valget er jo enkelt, bli kriminell som pensjonist».

«Herlig backup-plan om man må inne på gamlehjem, bare å gjøre noe ulovlig og dermed bli belønnet med et 5-stjerners hotell istendfor illeluktende møkkarom som de eldre må slite med».

«Hva er moralen her egentlig, forbrytelser lønner seg?».

«Når jeg blir gammel skal jeg rane en bank, så vet jeg hva slags rom jeg får!».

Se flere bilder av nye Halden fengsel nederst i saken!

«Jeg bli kvalm av dette»
Mange skriver at de synes det er trist å lese om standarden Edith Halvorsen må ta til takke med på sykehjemmet.

«Dette er rett og slett vondt. At kriminelle skal settes foran eldre og uføre er rett og slett latterlig», mener en leser.

«Jeg blir kvalm av dette. Er det virkelig fengselsfuglene som skal premieres? Er det ikke på tide at man må begynner å se litt på hva pengene går til?. Vi trenger ikke bruke milliarder på å bygge hotell til fanger. La dem heller få overta noen falleferdige skoler og gamlehjem», skriver en annen.

Mange mener at dette rett og slett ikke går an:

«Dette er ikke noe annet enn trist. Å se våre gamle må bo sine siste år slik, gjør meg opprørt. Dette går ikke an!!».

«Ikke bare er det dypt urettferdig, men at eldre mennesker ikke får enerom, er uverdig», står det i en av kommentarene.

Les også: - Standarden er altfor god

«Har de gamle TV på rommet?»
At fangene i tilegg får kunst på veggene, og flatskjerm-TV på cellene, gjør saken ekstra ille, mener flere.

«6,1 millioner på kunst? Jeg blir kvalm. Kunne jo latt noen unger male litt eller henge opp noen bilder fra Ikea i stedet», skriver en leser.

«Hvordan kan flatskjerm eller kunst på veggene til 6,1 millioner få folk tilbake til samfunnet?», spør en annen.

«Flatskjermer???? HVORFOR skal fanger ha TV på cella?????????? Har de gamle TV på rommet? NEI tenk det har de ikke. Norge har blitt et sykt land med syke politikere som gjør sinnsyke prioriteringer», skriver en irritert leser.

En forteller at han var på åpen dag i Halden fengsel for en måned siden, og at han da hørte barn si: «Se på den gymsalen a... slik gymsal har ikke vi på vår skole».

«Eldre er like bundet»
Statssekretær i Justisdepartementet Terje Moland Pedersen påpekte mandag til Nettavisen at det er frihetsberøvelsen - det å sitte innelåst på cellen fra 20.00 hver kveld til 08.00 neste morgen - som er straffen - ikke kvaliteten på fengselet.

Han synes det er ille at folk stiller spørsmålstegn ved kvaliteten på fengselet og tror ingen kunne tenke seg å bo i Halden Fengsel frivillig.

Også dette får en del til å reagere:

«Snakka nettopp med min mor på tlf og fortalte henne om denne saken siden hun ikke har internett. Hun ville gjerne til Halden fengsel. At hun hadde blitt låst inne på rommet kl. 20.00 så hun ikke på som noe problem for om hun hadde havnet på eldre/sykehjem så må hun jo legge seg kl. 18.00. I Halden ville hun få 2 timer ekstra, hun ville ha enerom med bad og hun kunne se tv utover kvelden uten at noe forstyrra henne midt i programmet», påpeker en leser.

«Straffen er å være innelåst. Vel, er ikke gamle mennesker like "bundet". De må jo ha hjelp til selv å vaske seg og mange sitt i rullestol. For et latterlig argument», mener en annen.

«Kan ikke bygge slitt»
Enkelte påpeker likevel at man ikke kan bygge noe som ser gammelt ut.

«Synes folk her inne at man skulle bygget noe som ser slitt ut, bare for prinsippet sin skyld? Tror ikke det hadde blitt billigere. Ønsker man flere fengsler, så må man bygge nye», skriver en leser i en kommentar til artikkelen.

«Når man bygger nytt, så kan man jo ikke bygge med 1920-talls standard. Og å påstå at det er høy standard i fengselet er en drøy påstand. Synes ikke flislagt bad på to kvadrat eller en 75 cm bred seng er særlig høy standard. Vi får heller håpe at neste gang bygges et nytt sykehjem!», mener en annen.

Hva mener du om saken? skriv inn din mening i kommentarfeltet!

2940

Kommentarer til denne saken