Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg skal ikke sparke noen

Statsminister Fredrik Reinfeldt avviser spekulasjonene i media.

STOCKHOLM (Nettavisen): Statsminister og Moderat-leder Fredrik Reinfeldt holdt mandag ettermiddag en pressekonferanse hvor han avviste alle spekulasjoner i svensk media som feil.

Svenske medier skrev mandag at to statsråder skal sparkes.

- Alt som jeg ikke har sagt er feil, sier Reinfeldt.

- Helt feil
Ifølge avisen Expressen skulle Reinfeldt ha bedt både kommunal- og finansmarkedsminister Mats Odell (KD) og infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) om å gå av.

- Dette er helt feil, sa Reinfeldt.

Samtidig gjentok Fredrik Reinfeldt beskjeden fra valgnatten i går, nemlig at partiet ikke kommer til å samarbeide med Sverigedemokraterna.

- Vi kommer ikke til å be om deres stemmer, gi deres stemmer betydning eller legge opp til å få deres stemmer i Riksdagen, sier Reinfeldt.

Dermed må Reinfeldt lete etter en annen partner i Riksdagen etter at den borgerlige alliansen står uten flertall.

- Vi kommer til å kontakte Miljöpartiet og innlede en dialog med dem, bekreftet Reinfeldt.

Har ikke fått grønt lys
Samtidig med Reinfeldts pressekonferanse holdt nettopp Miljöpartiet også pressekonferanse.

- Om Reinfeldt tar kontakt, så foreslår vi at han tar en bredere kontakt med alle de rødgrønne partiene, sier talsperson Peter Eriksson.

Talsperson Marie Wetterstrand i Miljöpartiet sier de ikke har fått grønt lys av velgerne til å støtte Fredrik Reinfeldt.

- Vi mener at vi ikke har fått mandat av våre velgere til å innlede samarbeid med alliansen, sier Wetterstrand

Dagen derpå
Mandag er dagen derpå for Sverige. Etter det som har vært den mest intensive valgkampen på flere tiår i svensk historie, er resultatet klart: det er fullt politisk kaos.

Kaoset er blitt skapt av Sverigedemokraterna, som nå kommer inn i den svenske Riksdagen med et brak.

Med 5,7 prosents oppslutning og 20 mandater i nasjonalforsamlingen kunne Jimmie Åkessons og hans partifeller slippe jubelen løs på hemmelig sted i går kveld.

Men nå kommer dagen derpå.

Dårligste valg
For Socialdemokraterna var gårsdagen katastrofal. Med sitt dårligste valg på hundre år og en leder i motvind, var det flere som tok til tårene på partiets valgvake i natt.

For Fredrik Reinfeldt og den borgerlige alliansen er tiden som flertallsregjering over. Nå må de ha hjelp fra enten Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna for å overleve.

- Vi kommer aldri til å samarbeide med Sverigedemokraterna, sa Reinfeldt i sin tale i natt.

Ute på gata i Stockholm er folk flest overrasket over Sverigedemokraternas suksessvalg.

- Jeg er skuffet over at Sverigedemokraterna har klart å komme inn i Riksdagen. Det vet jeg at det er mange andre svensker som også er, sier Karin Carlenmo (41) til Nettavisen.

Nå som partileder Jimmie Åkesson i Sverigedemokraterna kan begynne å innrede kontor i Riksdagen, frykter mange svensker et nytt politisk klima.

- Jeg er redd for at Sverigedemokraterna skal få makt og innflytelse på svensk hverdagspolitikk, sier Carlenmo.

Ytterliggående parti
Hun oppfatter partiet som svært ytterliggående.

- De er et parti som ikke ser de mulighetene som innvandringen gir oss, og de forfekter en fremmedfiendtlighet som vi ikke er vant til i Sverige, sier Carlenmo.

Flere andre stockholmsboere som Nettavisen snakket med i Stockholm sentrum mandag, mener situasjonen som har oppstått er kaotisk. Men ingen vil snakke om Sverigedemokraternas suksessvalg.

Svenske aviser er også skuffet over Sverigedemokraternas inntog i hverdagspolitikken.

- En skamgrense har blitt passert. Et parti med nazistiske røtter flytter for første gang inn i demokratiets finrom. Det betyr at vi tar ett steg ut i det ukjente. Toleransens fane har blitt firet ned og de mørke kreftene har til slutt tatt det svenske demokratiet som gissel, skriver Expressens leder i dag.

Kommentarer til denne saken