*Nettavisen* Nyheter.

«Jeg skal sladre til Gud»

Dette bildet sirkulerer på Internett med følgende tekst: «Det siste en tre år gammel gutt sa før han døde: - Jeg skal sladre til Gud».

En syrisk treåring skal angivelig ha ytret disse ordene rett før han døde.

26.03.14 15:17

Et bilde av en tilsynelatende hardt skadet gutt sirkulerer på Internett med følgende tekst: «Det siste en tre år gammel gutt sa før han døde: - Jeg skal sladre til Gud». World ObserverOnline skrev om gutten allerede i desember måned.

Men autentisiteten til bildet og innholdet i teksten er ikke verifisert. Selv om bildet og teksten skulle vise seg å være et propagandastunt, tegner det likevel et realistisk bilde av lidelsene og grusomhetene som rammer uskyldige barn i det borgerkrigsherjede Syria.

En tapt generasjon
Krigen har nå pågått i drøye tre år, og ekspertene har allerede i lang tid snakket om en tapt generasjon i Syria.

- Hvis man ser på det samfunnsmessige perspektivet, så er det mest alvorlige at så utrolig mange barn er internt fordrevne eller på flukt ut av landet. Det er dessverre etablert en tapt generasjon, sier Syria-ekspert og prosjektkoordinator ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, til Nettavisen.

- Dette er utrolig alvorlig for Syrias framtid. Allerede nå er det barn som har mistet skolegangen sin, og det er flere årskull som aldri fikk begynne på skolen. Og det er ingen snarlig løsning i sikte. I tillegg er landet og infrastrukturen så voldsomt ødelagt at det vil ta år å bygge opp. Og hvis man legger på toppen av dette, alle disse traumene barn og ungdom har vært igjennom, så er det en sikker oppskrift på en katastrofe, sier Kverme.

Krigens første offer
Det sies ofte at sannheten er krigens første offer. Kverme sier borgerkrigen i Syria ikke er noe unntak.

- Dette er i aller høyeste grad også en propagandakrig. Det handler om kampen om sannheten. Hva er det som er riktig? Er det et regime som er et offer for en sammensvergelse og terrorister, eller er det et av verdens verste regimer som overhode ikke vil åpne for demokrati? Alle vet nok at virkeligheten aldri er helt svart og hvit, og at nyanser ofte går tapt i en krig, sier Kverme.

Les blogg av Jan Egeland: Syria: 1096 dager og netter i frykt

Les flere blogger av Jan Egeland herNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag