Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg skrek de styggeste tingene til pappa etter selvmordet

Lise Hus' far tok sitt liv i april i fjor. Da ble hun forbanna.

Søndag 28. april 2013 klokka 08.27 får Lise Hus (46) en telefon fra moren som er hennes nærmeste nabo. Moren ber henne komme opp.

- Jeg fikk ikke inntrykk av at noe var galt, sier hun til Nettavisen.

Da hun ser moren sitte utenfor huset, er det heller ikke så rart. Hun og faren røyker ikke inne.

- Men jeg reagerte da jeg så at hun satt på min plass. Idet hun så meg skrek hun ut: «Han ligger i bekken!» Jeg løp bort til den lille bekken rett ved huset deres og fant ham død. Jeg husker jeg skrek de styggeste ting til ham.

Hver dag tar mer enn en nordmann livet sitt

Av de 569 som tok sitt eget liv i fjor var 387 menn og 180 kvinner. De to siste ble det ikke meldt inn kjønnet på, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Det er en økning på 54 fra året før.

De siste fem årene har det vært mellom 550 og 600 selvmord. 1990 var et spesielt år på selvmordsstatistikken. Hele 659 tok sitt eget liv det året. Flertallet av de som tar livet sitt er i aldersgruppen 35 til 64 år. Det gjelder både kvinner og menn. Oslo har flest selvmord, men hvis vi ser på antallet selvmord per 100.000 innbyggere, er det ingen fylker som skiller seg spesielt ut over tid.

- Vi var redde han mente det denne gangen

Lise Hus' far ble 75 år gammel. I over 30 år slet han med kroniske smerter i rygg og ben. Han var inn og ut av sykehus i store deler av livet, men legene fant aldri årsaken til smertene hans.

- De siste ukene han levde hadde han ekstreme smerter og han ble sengeliggende. Han informerte meg og mine to eldre søstre om at han ikke orket mer. Han ville ta livet sitt. Dette var noe han hadde sagt flere ganger hvis han hadde dårlige dager. Men de siste tre ukene var det en tone og en sårhet i stemmen som gjorde at vi ble ordentlig bekymret. Vi turte nesten ikke la han være alene, for vi var redde for at han mente det denne gangen, forteller Lise Hus.

Etter at Lises far ble funnet ble lege og ambulanse kontaktet. De fikk ingen hyggelig mottakelse av Lise.

Var åpen om selvmordet

- Jeg fortalte disse stakkars menneskene hva jeg synes om helsepersonell. Jeg hadde forsøkt å få hjelp til faren min og sa at de hadde tatt livet av ham. Jeg var sint på hele systemet. Det sinnet jeg hadde mot faren min ga seg ganske raskt. Det tok ikke mer enn en times tid. Jeg tilga ham, for jeg visste hva slags smertehelvete han hadde levd i. Men jeg tror ikke han egentlig ønsket å avslutte livet på denne måten, sier hun.

Familien har RV3 i Hedmark som nærmeste nabo. Siden både ambulanse, brannvesen og politiet sto utenfor huset valgte hun å ringe noen hun visste skulle forbi den samme dagen. Hun var åpen om at faren hadde tatt livet av seg. Familien har hele tiden vært åpen om selvmordet.

I dødsannonsen skrev de: «Hvil nå vår kjære. Døden du valgte. Grensen var nådd.»

Disse setningene har Lise nå tatovert på armen sin.

I begravelsen fortalte også presten at 75-åringen «valgte å forlate oss».

Fortsatt tabu for mange

- Folk jeg har mye kontakt med har mange spørsmål og synes det er godt at vi har fortalt om selvmordet. Men jeg trodde vi hadde kommet lenger enn at folk i 2013 unngår meg på gata, fordi de ikke vil snakke om det. Jeg føler at selvmord fortsatt er tabu for mange. Det jeg synes er viktig å få frem er at det ikke kun er folk med psykiske problemer som tar livet sitt.

Lise Hus reagerer på mangelen på hjelp etter farens selvmord.

- Den dag i dag har vi ikke hørt fra noen, ikke pappas fastlege eller kriseteam eller noe. Vi hadde det helt jævlig og synes veldig synd på oss selv. Men ingen spurte hvordan vi har det. Etter ett år måtte mamma søke hjelp selv. Og i dag går det bedre. Det som reddet oss er at vi bor så nær hverandre. Kjøkkenbordet hos mamma ble et samlingssted. Samtaler rundt bordet ble vår terapi.

Kommentarer til denne saken