*Nettavisen* Nyheter.

Friske meninger

Jeg slutter hvis jeg ikke blir mer verdsatt

Sykepleier går fort på et sykehus.

- Ifølge SSB vil vi mangle 28.000 sykepleiere i 2035. Politikerne må få opp øynene og gi sykepleierne en betydelig lønnsøkning, slik at vi føler at jobben vi gjør, blir verdsatt, skriver sykepleier Malin Jensen. Foto: (NTB scanpix)

Jeg, som aldri har villet bli noe annet enn sykepleier, har allerede etter fire måneder begynt å vurdere alternativer.

Av Malin Jensen, sykepleier i Bergen

Etter bare fire måneder som sykepleier er jeg lei - ikke av pleie og pasienter, men av turnus, helligdager og dårlig lønn. Jeg er lei av å måtte jobbe kvelder, netter, helger og helligdager når andre koser seg med familie og venner.

Jeg har visst at jeg skulle bli sykepleier siden jeg gikk i åttende klasse på ungdomsskolen. Jeg ville bli det fordi jeg visste at det ville være rett for meg. Likevel har jeg fått andre tanker.

Ung og erfaren

Jeg har jobbet på sykehjem og i hjemmesykepleien siden jeg var 17 år. Nå er jeg 22. Min mor jobber som hjelpepleier, så jeg har alltid visst at det å være sykepleier innebærer å jobbe slike dager. Jeg har vært forberedt.

Les også: Ventetiden øker for norske pasienter

Jeg har flyttet langt hjemmefra for å jobbe på et av de største sykehusene i Norge. Jeg gledet meg veldig til å starte i jobben på avdelingen, og jeg trives godt både med arbeidsoppgavene og med mine kollegaer og pasientene.

Turnusplanen påvirket meg

Noe skjedde da jeg fikk se turnusplanen. Jeg skulle jobbe julaften og første juledag. Jeg skulle sitte alene i leiligheten min på julaften etter jobb. Det var først da jeg fikk se det svart på hvitt, at jeg virkelig forsto det. Da satt jeg i sengen og gråt. Jeg fikk byttet julen med nyttår, men jeg har allerede fått beskjed om at jeg må jobbe i julen neste år.

Jeg skjønner veldig godt at pasientene trenger pleie og medisiner om kvelden, om natten og på helligdager. Det jeg ikke skjønner, er at de som bestemmer hvor mye lønn sykepleiere skal få, ikke får øynene opp for den enorme sykepleiermangelen, som kommer til å bli enda større i årene som kommer.

Klikk på bildet for å forstørre. Malin Jensen.

– Jeg vil kjenne at jeg kan gjøre en forskjell, men jeg vet ikke om jeg orker det, skriver sykepleier Malin Jensen. Foto: (Privat)

Ifølge SSB vil vi mangle 28.000 sykepleiere i 2035. Det er varslet en krise. Én av fem sykepleiere slutter i yrket i løpet av sine første ti år i jobb. Det er altfor mange hvis vi skal klare å håndtere eldrebølgen.

Les også: Moxnes advarer mot gigantsykehus: - Folk i hele Oslo-regionen er mot

En ond sirkel

Alt går i en ond sirkel. Sykepleiere blir slitne og utbrente fordi det er for lite mannskap på jobb. Dermed blir de sykemeldt, og mange slutter i yrket fordi presset og ansvaret blir for stort.

Jeg mener at det må en betydelig lønnsøkning til for at Helse-Norge skal kunne klare å yte gode helsetjenester til befolkningen. Det er nødvendig med flere fulle stillinger, og det må være flere sykepleiere på jobb.

Jeg, som aldri har villet bli noe annet enn sykepleier, har allerede etter fire måneder begynt å vurdere alternative jobber. Det vil nok ta noen år før jeg forlater yrket, men turnusen gjør at det kan bli vanskelig å fortsette som sykepleier resten av min yrkeskarriere dersom det ikke skjer noen endringer.

Jeg kan studere pedagogikk eller bli lærer på helse- og oppvekstfag på videregående skole, og jeg kan jobbe i en hudpleieklinikk eller starte min egen. Det er så mye annet jeg kan gjøre.

Jeg har til og med sjekket om det finnes en ny bachelorgrad som er interessant for meg. Da kan jeg få vanlig arbeidstid på dagtid og ha fri alle helligdager og helger. Jeg vil faktisk også få bedre betalt. Hvorfor gjør jeg ikke det?

Les også (Nettavisen+): Sover du dårlig? Dette kan være årsaken - og denne fella bør du unngå

Brenner for å være omsorgsperson

Mest av alt vil jeg være sykepleier som jobber med pasienter. Jeg brenner virkelig for pasientene mine, og det beste jeg vet er å yte omsorg til mennesker i ulike sårbare situasjoner.

Jeg vil kjenne at jeg kan gjøre en forskjell, men jeg vet ikke om jeg orker det. Politikerne må etter min mening få opp øynene og gi sykepleierne en betydelig lønnsøkning, slik at vi føler at jobben vi gjør, blir verdsatt.

Jeg skal klare å jobbe helligdager, helger og kvelder fordi det kreves hvis jeg vil jobbe med det jeg liker aller best, men jeg må føle at det er verdt å gå glipp av tid med familie og venner. Det føler jeg ikke at det er med ansvaret og lønnen jeg har i dag.

Innlegget ble først publisert på Sykepleien.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag