Islamistlederen Mokhtar Belmokhtar tar i et videoopptak på seg ansvaret for gisselaksjonen i Algerie på vegne av al-Qaida.

Ifølge den mauritanske nettavisa Sahara Media sier den algeriske islamisten i videoopptaket at han står bak terrorangrepet ved gassanlegget In Aménas, og at han snakker på vegne av al-Qaida-nettverket.

– Vi hadde rundt 40 jihadister, de fleste fra muslimske land, og til og med noen fra Vesten, forteller islamistlederen i videoopptaket.

I videoen sier han også at han er rede til å forhandle med Algerie og vestlige land dersom de stanser bombingen av Nord-Mali, ifølge Sahara Media. Selve videoen er foreløpig ikke blitt publisert.

Belmokhtar har stått bak en rekke gisselaksjoner de siste ti årene, og han leder et stort og velorganisert smuglernettverk i det sørlige Algerie, Mali og flere andre land i det vestlige området rundt Sahara. Dette har han tjent enorme pengesummer på.

Politi og sikkerhetskilder mener den enøyde algerieren først og fremst har brukt tida på ren bandittvirksomhet de siste årene. Store mengder colombiansk kokain er blitt smuglet til Europa via Nord-Mali, der Belmokhtar har hatt sin base, og han kobles også til smugling av våpen.

Belmokhtar har også drevet omfattende smugling av sigaretter, noe som lokalt har gitt ham tilnavnet «Mr. Marlboro».

Belmokhtar er ettersøkt i mange nordafrikanske land for gisseltaking og drap på en rekke vestlige statsborgere. (©NTB)

Fakta om Mokhtar Belmokhtar

* Født 1. juni 1972 i Ghardaia i Algerie.

* Heter egentlig Khaled Abou El Abass og er kjent under krigernavnet Laaouar.

* Reiste i 1991 til Afghanistan for å kjempe for mujahedin. Der skal han ha mistet et øye, noe som har gitt ham tilnavnet «den enøyde».

* Vendte i 1993 tilbake til Algerie, der han sluttet seg til Den væpnede islamske gruppe (GIA) i borgerkrigen. Han avanserte raskt til lokal kommandant.

* Sluttet seg i 1998 til Salafistgruppen for forkynnelse og kamp (GSPC), som i 2007 ble til Al-Qaida i islamske Maghreb (AQIM). Der ble han kommandant for sørregionen.

* Antas å ha stått bak en rekke bortføringer av vestlige borgere.

* Skal i fjor ha røket uklar med andre AQIM ledere, angivelig fordi de ville frata ham kommandoen over hans egen brigade.

* Leder et stort og lukrativt smuglernettverk i det sørlige Algerie, Mali og flere andre land i det vestlige området rundt Sahara.

* Sendte 6. desember ut en video der han kunngjorde at han hadde opprettet sin egen gruppe, Katiba des Moulathamine (De maskertes brigade).

* Tok i et videoklipp søndag på seg ansvaret for gisselaksjonen ved gassanlegget i In Aménas i Algerie der minst 25 sivile ble drept.

(Kilde: AFP; Wikipedia) (©NTB)