- Jeg står inne for alle handlinger, og jeg står inne for alle brev, og jeg har ikke hatt kunnskap om at pengene kom fra straffbare handlinger, sa advokat Morten Furuholmen i Oslo tingrett mandag.

Den høyprofilerte advokaten Morten Furuholmen hadde ikke festet seg ved navnet David Toska da bergenseren ba om hjelp til å drive inn 5 millioner kroner fra finansakrobaten Thomas Øye våren 2002. På dette tidspunktet var Toska siktet for innbruddene ved Norsk Medisinaldepot, og i den såkalte bankbokssaken på Bryn.

Furuholmen var derfor skeptisk til jobben. Ikke bare fordi Toska var en siktet tyv, men også fordi pengene var utlånt i kontanter.

Toska formidlet lån
Påtalemyndigheten mener at Furuholmen bevisst forsøkte å drive inn de kriminelle pengene fra rederarvingen Harald Undrum. Undrum hadde kausjonert for Thomas Øye sitt lån. Øye var konkurs. Dermed hadde Toska & Co gått etter Undrum for å få pengene.

Da Toska oppsøkte Furuholmen fortalte den nå velkjente raneren at han hadde formidlet et lån til Øye. Utlåneren var en entreprenør som også møtte opp på advokatkontoret.

- Kjørte ham hardt
- Jeg kjørte ham (entreprenøren) ganske hardt på disse pengene. Jeg sa til ham at hvis det var noe ved disse pengene som ikke var riktig, så vil det være idiotisk å gå inn i en rettslig prosess. De forsikret meg om at det ikke var noe galt med pengene. Jeg så det som helt uaktuelt at han irrasjonelt og selvdestruktivt skulle be om en offentlig granskning der han kunne skyte seg selv i foten, sa Furuholmen i retten.

Etter samtale med Toska og entreprenøren, skrev Furuholmen til Harald Undrum for å høre hvordan han stilte seg til kravet mot ham.

Måtte trekke seg
- Dette var en videreføring av mine undersøkelser. Dette var ikke noe innkrevingsbrev, sa Furuholmen i retten.

Harald Undrum viste liten vilje til å ville betale pengene. Saken endte i Bærum tingrett, men Furuholmen måtte si fra seg saken fordi entreprenøren dukket opp i en annen sak der Furuholmen var involvert. Dermed kom advokat Rune Berg inn i bildet. Berg er også tiltalt i Oslo tingrett

Det hele endte med at Bærum tingrett avviste kravet mot Undrum fordi pengene stammet fra straffbare forhold. I ettertid er blant andre Undrum, Øye og Toska dømt for heleri i denne såkalte koffertsaken.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim sa at etterforskningen mot Morten Furuholmen ble utsatt fordi Furuholmen var forsvarer i Nokas-saken. Man fryktet at en siktelse mot advokaten skulle gjøre at hele Nokas-saken ville bli utsatt.