Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg suger i matte, men det har ingenting med navnet mitt å gjøre!

Ifølge forskning får Ronny dårligere karakterer enn Alexander, blir oftere forbundet med konkurs og scorer høyt på å ha dysleksi. Sjekk hva Ronny Brede Aase har å si om eget navn.

OSLO: Vil du si livet ditt har vært spesielt vanskelig med navnet Ronny?

– På ingen måte! Jeg vil si at jeg har hatt en smertefri oppvekst med navnet Ronny, sier Ronny Brede Aase, kjent som morsom og trivelig radioprater fra det populære programmet p3-morgen.

Masteravhandlingen «Navnet skjemmer ingen, eller?» av studentene Silje Kvalbein og Iselin Fardal ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger, -konkluderer med at navnet ditt påvirker karakterene.

Studentene har sendt nøyaktig samme oppgave til videregående skoler til retting, signert med vidt forskjellige fiktive navn: Alexander Greve Bjelland og Ronny Olsen. Resultatet er nedslående for Ronny, som kommer dårligst ut karaktermessig- og på generelt sett alle nivåer.

LES MER OM AVHANDLINGEN I AFTENBLADET.NO

Derfor er det naturligvis på sin plass å la selveste Ronny komme til orde, og Brede Aase tror ikke at navnet han bærer har hindret han noe videre i livet. Han funderer mest over at han kunne ha blitt hetende Ronn-ie, hvis mamma hadde fått det som hun ville.

– Men da sa presten nei, og det var flaks, sier Ronny (med y).

Ifølge Statistisk Sentralbyrå er det 261 menn som har Ronnie som fornavn, mens det er 4763 menn som har Ronny som fornavn.
At Ronny jevnt over får lavere karakterer enn Alexander på grunn av navnet, synes Ronny er merkelig.

– At jeg suger i matte har ingenting med navnet mitt å gjøre, sier han.

– Jeg er blakk nå

Men på et punkt må han medgi at han har litt å stri med. I henhold til mastergrad-oppgaven kommer det fram at Ronny er det navnet som oftest går igjen når bedrifter går konkurs.

– Ja, jeg har elendig økonomistyring. Jeg er blakk nå, og det er flere uker til lønning. Så det står dårlig til med Ronny på det punktet, medgir Brede Aase.

Ronny har generelt sett i livet vært strålende fornøyd med navnet. Han er også ganske sikker at "alle gutter" het Stian da han vokste opp. (Og det kan SSB bekrefte, ved at Stian i 1988 lå på fjerdeplass av landets mest populære guttenavn., journ. anm.)

– Jeg heter ihvertfall ikke Stian, sier Ronny krasst.

LES OGSÅ: Øltest med P3-Ronny

Sympatiske Ronny

I dag kjenner Ronny et par navnebrødre, og hvis det skulle være noen tvil:

– Jeg tror vi Ronnyer stort sett er sympatiske folk. Også kjenner jeg folk med andre navn enn Ronny som har dysleksi, sier han som kommentar til avhandlingen om at Ronny scorer høyere på oppgaver enn Alexander hvis begge oppgis å ha dysleksi.

– Nærmeste skavanken min er at jeg er dårlig i matte, sier Ronny. Han har også noen refleksjoner om «alltid perfekte» Alexander.

– Alexander er sikkert en hyggelig fyr, men han må jo alltid være på topp, sier Ronny.

Siden Ronny jevnt over kommer dårligere ut enn Alexander har han selv bare en konklusjon å komme med:

– Det er bare bonus med litt lavere forventninger. Så lenge jeg har det bra er jo folk fornøyd, sier Ronny som kan fortelle at:

– Alt er vel med Ronny,

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk