Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg synes det er alvorlig å få påstander om at jeg mener noe jeg ikke mener

Statsminister Jens Stoltenberg og Frp-leder Siv Jensen i krass debatt i Stortinget.

Trontaledebatten fortsetter i Stortinget fredag, og først ut på talerstolen fredag morgen var statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

- Jeg vil advare så sterkt jeg kan mot å tro at dette kommer av seg selv, at det er en selvfølge at Norge lykkes fordi vi har oljen, sa Stoltenberg.

Han sa at det handler om en rekke viktige politiske retningsvalg, og advarte samtidig mot en borgerlig regjering.

- Jeg er urolig over tendenser til vakling i spørsmålet om bruk av oljepenger, sa Stoltenberg, og viste til Frps motstand mot den såkalte handlingsregelen.

- Talsmannen fra Høyre har omtalt dette i positive ordelag, og krever ingen avklaring om dette før valget. Det skaper usikkerhet. Slik usikkerhet fortjener ikke norske bedrifter. De fortjener sikkerhet og langsiktighet, sa statsministeren.

- Dette er å overlate regningen til neste generasjon. Det er å føre Norge i feil retning, mente han.

Følg trontaledebatten direkte her

Jensen: - Hjelper ikke å si det mange ganger
Stoltenberg gjentok at stortingsvalget neste år blir et retningsvalg.

- Av respekt for velgerne håper jeg opposisjonspartiene avklarer før valget hvilken retning de vil ta landet i, sa han, før Frp-leder Siv Jensen fikk ordet.

Jensen gikk rett i strupen på Stoltenberg.

- Det er jo ikke slik at ting blir mer ansvarlig ved at man gjentar det mange nok ganger. Det er viktig å fylle ord med innhold, sa Jensen, og stilte følgende spørsmål:

- Kan man forklare Stortinget hvorfor statlige samferdselsinvesteringer skaper inflasjon, og statlige oljeinvesteringer ikke gjør det samme?

Stoltenberg svarte da med at Jensen ikke snakket sant.

- Fremskrittspartiet gjentar dette gang på gang. Det er feil at de påstår at vi mener dette. All aktivitet bidrar til aktivitet i økonomien, og kan føre til inflasjon. Er det høye invsteringer i privat sektor og oljesektoren, så tar vi hensyn til det i budsjettet, påpekte han.

- Du snakker ikke sant
Jensen ga seg ikke, og mente at det var statsministeren som snakket usant.

- Det er jo ikke riktig. Jeg står med Finansdepartementets eget svar. Der sier jo departementet rett ut noe helt annet enn det statsministeren sier, sa Frp-lederen.

Hun spurte så om hvor ansvarlig det er å skyve veiprosjekter ut i tid, når regjeringens egne beregninger viser at veiutgiftene øker raskere enn oljeavkastningen.

- Det fremstår for meg at vi overlater mindre til neste generasjon, slo Jensen fast.

Uttalelsene fra Jensen fikk Stoltenberg irritert, og han slo tilbake:

- Først ber du meg forklare det jeg ikke mener, og så sier jeg at jeg ikke mener det - og så gjentar du at jeg mener det, sa han i Stortinget.

- Jeg synes det er alvorlig
Han fortalte at regjeringen har mange veiprosjekter som de ønsker å gjennomføre.

- Vi har ryddet rom for tidenese samferdselssatsing. Det bygges over hele landet i et omfang vi ikke har sett maken til, sa Stoltenberg.

Jensen fortsatte å stille spørsmål til statsministeren, og ville ha svar på hvorfor regjeringen gir penger til det polske politiet, som tidligere har blitt omtalt på NRK.

- Forklar den sammenhengen, sa hun, og Stoltenberg svarte enda mer kraftfullt:

- Jeg synes det er alvorlig å få påstander om at jeg mener noe jeg ikke mener, gjentok han, og fortsatte:

- Det er riktig at vi bruker en del penger gjennom EØS-avtalen. Men uavhengig av hva du spør meg om, hander dette om at representanten Jensen vil bruke mer penger, sa han.

Høybråten: - Man tar æren for alt
Tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten gikk også til angrep på regjeringen i fredagens trontaledebatt.

- Man blir så febrilsk i å slå tilbake, at man tar æren for alt som går bra, sa Høybråten, og fortsatte:

- Så nyansert er det ikke. Jeg kan berolige de rødgrønne i salen, dere er ikke uten handlekraft, men dere bruker den feil, sa han.

Høybråten ramset så opp en rekke saker som KrF misliker sterkt.

- Dere har fjernet K-en for kristen i KRL-faget, man har fått lagt ned en god del ideelle institusjoner og man har gradert mye av vernet for det ufødte liv, sa han, og la til:

- Disse og flere saker, jeg kunne også nevnt ekteskapsloven, er saker som har gjort dypt inntrykk på våre velgere. Derfor ønsker vi en ny regjering, sa Høybråten.

Kommentarer til denne saken