Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg synes synd på Lars

Men Carl I. Hagen står på sine karakteristikker av Sponheim.

Onsdag kveld møttes veteranene Carl I. Hagen (Frp), Odd Einar Dørum (V), Kjell Magne Bondevik (KrF) og Thorbjørn Berntsen (Ap) til debatt om valgresultatet i Tabloid på TV 2.

Der ble Hagens kraftige angrep på Lars Sponheim på valgnatta tema.

- Det beste flertallet ville være om det blir borgerlig flertall og Lars Sponheim ikke kommer inn på Stortinget!, sa Hagen til stor applaus på Frps valgvake.

Etterpå har Hagen fått massiv kritikk for sin uttalelse.

Les også: Hagen hånet Sponheim

- En veldig flott fyr
Hagens selv ville ikke beklage angrepet.

- Jeg skiller veldig sterkt roller i norsk politikk. Det er klart at Lars Sponheim er en veldig flott fyr, men det er kollegaen Lars Sponheim, og han kommer jeg til å savne. Men Lars Sponheim gjorde jo det samme som Kjell Magne Bondevik, som gjorde at vi ikke kunne samarbeide, sa Hagen i debatten.

Han påpekte at han respekterer det han og Sponheim er uenige i, og han karakteriserte ham som profesjonell.

- Jeg synes synd på Lars, men han som politiker og leder for Venstre har vært det største hinderet for at vi kanskje kunne gått fram og fått en borgerlig regjering, sa Hagen.

Heller ikke Siv Jensen har villet beklage angrepet.

Les også: Vil ikke beklage Sponheim-hets

Bondevik: - Unødvendig
Partikollega Odd Einar Dørum hadde følgende kommentar til Hagens utspill:

- Min livserfaring har lært meg at man sjelden bli mindre som politiker, jeg gjentar som politiker, ved å være raus, sa Dørum.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik mente Hagen hadde gått alt for langt.

- Jeg mener det Hagen sa om Lars Sponheim valgnatta, en mann som har tapt og ligger nede, at han skal få et slikt spark i tilegg synes jeg for min del var undøvendig. Men man får velge hver sin stil, sa Bondevik på Tabloid.

Bondevik har selv vært offer for utallige verbale angrep fra Carl I. Hagen.

- Jeg er enig med Hagen at vi skal skille mellom sak og person, men vi kan unnlate å si en del ting som er ekstra rammende, sa han videre.

- Førte til rødgrønn seier
I debatten ble Bondevik også spurt om han syntes Sponheims garanti om at han ikke ville samarbeide med Frp, var det samme som Hagen gjorde mot ham i 2005.

- Jeg det var vel det, og det mener jeg begge for såvidt hadde rett til. Og jeg respekterer at Hagen gjorde det han gjorde i 2005. En annen ting er at det tror jeg ødela et ikke-sosialistisk flertall, og gjorde sitt til at de rødgrønne kom til makta, sa Bondevik.

Har fått 400 tekstmeldinger
Siden katastrofevalget har støtteerklæringene strømmet inn til Sponheim, og Venstre opplever medlemsrush.

- Det er jo helt fantastisk, og det er nok en del av forklaringen på hvordan dette kunne skje. Jeg tror det er langt over 700 som har meldt seg inn, og det tikker inn nye medlemmer minutt for minutt, sier Sponheim til Nettavisen.

Han mener folk angrer fordi de ikke stemte på partiet.

- Jeg har også fått 400 sms fra folk som har sympati for Venstre, men som stemte Arbeiderpartiet med en veldig frykt for at Fremskrittspartiet skulle komme i maktposisjon. Men så angrer de når Venstre og jeg faller ut, og så utrykker de en voldsom sorg, sier Sponheim.

Sponheim manglet bare 337 stemmer for å få plass på Stortinget.

Les hele intervjuet med Sponheim: - Det er en brutal skilsmisse

Kommentarer til denne saken