Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg tåler sprit veldig dårlig

- Det er nok best for helsen min at jeg holder meg til vin, sier Tine Nørregaard - som gjør som nordmenn flest.

Ved Vinmonopolet i Tøyengata i Oslo møter Nettavisen en ung vinelsker. Vinelskere er det mange av i Oslo og Akershus. Samtlige produkter på topp ti-listen til Vinmonopolet for 2010 i disse fylkene er ulike viner.

Se hele fylkeslisten her! (PDF)

På Akershus-listen er det utelukkende rødviner.

- Andre steder i landet er de kanskje litt mer tradisjonelle i valget om hva de skal drikke. Vi i urbane strøk har kanskje adoptert europeiske vaner i vårt drikkemønster, humrer Tine Nørregaard.

Oversikten over de mestselgende produktene til Vinmonopolet i de forskjellige fylkene viser, som Nettavisen skrev 25 januar, at det drikkes mest vin i samtlige fylker i Norge. Likevel viser topp ti-listene Nettavisen har fått av Vinmonopolet at det er forskjell fra nord til sør.

Les: Dette drikker vi mest av

- Tåler sprit dårlig
Finnmark har to spritprodukter på sin liste hvorav det ene er helt oppe på en tredjeplass. De to spritproduktene utgjorde til sammen 35.659 liter. Finnmark-listen toppes likevel av to rødviner.

Befolkningsgrunnlaget er en faktor, men til sammenligning var de to spritproduktene på Hedmarks liste på til sammen 71.552 liter.

- Jeg tåler sprit veldig dårlig og det er nok best for helsen min at jeg holder meg til vin. Det smaker etter min mening uansett best, understreker Nørregaard.

Hun handler en til tre ganger på Vinmonopolet i måneden, og sier at vennekretsen drikker variert.

- Det går også mye i øl, men det kommer jo ikke frem på disse statistikkene. Øl fra polet kjøper man vel når man skal kose seg litt ekstra, men mange kjøper jo sprit i tillegg til øl eller vin, forteller Nørregaard.

Utelukkende vin
Både i Aust-Agder, Buskerud, Hordaland og Vestfold består også topp-ti listene for 2010 utelukkende av ulike viner.

Hedmark, Oppland og Østfold har i tillegg til Finnmark to spritsorter inne på sine topp ti-lister, mens Møre og Romsdal, Nordland, Nord-Trøndelag, Rogaland, Sør-Trøndelag, Sogn og Fjordane, og Troms har en spritsort på sine lister.

Østfold er dermed unntaket som bekrefter regelen med mye vin og lite sprit på Sørøst-landet.

I Telemark, Sogn og Fjordane, Troms, Vest-Agder og Østfold liker man for det meste vin, men i disse fylkene er også likør inne på topp ti-lista.

Se hele fylkeslisten her! (PDF)

Hva er din favorittvin? Diskuter og del dine erfaringer i kommentarfeltet under!

Kommentarer til denne saken