I fjor ble det slaktet 110 hester hos Nortura i Tønsberg. Indrefileten er derfor eksklusiv, men etterspørselen er lav. Elevene på kokkelinja ved Hjalmar Johansen tok utfordringen og smakte i går på det mye omtalte hestekjøttet, skriver ta.no.

– Interessant, kommenterer Oskar Gudbrands etter en smak av hest.

– Jeg tenker at det er kjæledyr, på en måte, sier Camilla Dehlin.

– Jeg tenker ikke på at det er hest. Kjøtt er kjøtt, mener Carlos Alexander Siljedal Sigler.

– Det var saftig og annerledes smak. Nyttig å smake, sier Osmar Arca.

Bruk av hestekjøtt i matproduksjon har vært en gjenganger i nyhetsbildet den siste tiden. Debatten har ikke bare handlet om mangelfulle produktopplysninger, men også hva forbrukerne mener om hestekjøtt til middag.

– Hvis dyret er slaktet etter regelverket og har papirene i orden, så er det ingen betenkeligheter med hestekjøtt. Indrefilet fra hest regnes jo som en delikatesse. Motforestillingene handler nok om tradisjon og følelser, sier seniorinspektør hos Mattilsynet i Nedre-Telemark, Henning Berg.

LØVEMAT
Ifølge Statistisk sentralbyrå ble det slaktet 1610 hester i Norge i 2011. Ti år tidligere var antallet rundt 2400 dyr.

– Nedgangen skyldes nok innskjerpelsen i regelverket, som krever at hesten må ha helsekort og pass for å bli godkjent som menneskemat. Kravet til dokumentasjonen som skal følge hesten hele livet, koster såpass at det ikke blir stort igjen til hesteeieren. Det kan faktisk ende med at eieren må betale for å få slaktet hesten, sier Berg.

– Mange ender nok med å kassere dyret når det er dødt. Det hender også at hester blir løvemat i dyrehager. Det er ikke imot regelverket.

Nortura i Tønsberg opplyser at de i fjor slaktet 110 hester fra regionen, mens det på landsbasis ble slaktet 500. Utenom Nortura finnes det enkelte mindre slakteri som også tar imot hest. Mesteparten av kjøttet går til spekepølser. Bare biffene blir solgt alene.

88 ØRE
Hesteeieren får en kilopris fra Nortura på mellom 6,88 og 8,88 kroner. Er dyret for feit, trekkes seks kroner per kilo. Betalingen blir da i verste fall 88 øre per kilo. Etterspørselen fra forbrukerne er heller ikke stor.

– Hvis hesteeieren ikke har alle sertifikatene til dyret i orden, blir den ikke godkjent for slakt. Da blir den kassert. Det hender vi har nødslakting på hest på grunn av skader. Da er reglene enda strengere til behandling av kjøttet. For eieren er nødslakt forbundet med store utgifter, oppsummerer Nortura.

249 PER KILO
Hestebiffen som har passert nåløyet, ender opp i enkelte kjøttdisker. Til 249 kroner per kilo, fikk TA kjøpt indrefilet til smakstesten på Hjalmar Johansen videregående skole.

– Hestebiff er jo veldig godt kjøtt, sier faglærer Eivind Sætre begeistret og engasjerer straks to elever til å steke biffen.

– Jeg har en søster som driver med ridning. For henne er det ikke noe tema at hester kan spises, sier Frida.

– Det blir som om jeg skulle spise hund. Jeg har hund som kjæledyr og ville jo ikke spist hundekjøtt.

MYE SOM ER VERRE
Flertallet av kokkeelevene på vg2 synes hestebiffen har grei smak, men lørdagskos blir det ikke av kjøttet.

– Kanskje heller søndagsmiddag, foreslår Carlos. Det er bare Oskar som tar imot tilbudet om å smake to biter av hestebiffen.

Flere av elevene har smakt mat, som har fått langt verre dom enn hestebiff. Fiskehode, gås og blekksprut, for eksempel.

– Hesten var jo traktoren vår tidligere. At mange ikke synes hest frister, skyldes nok at vi ikke har tradisjon for å spise hest, mener faglærer Sætre.

LES FLERE NYHETER FRA TA HER.