Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg trodde Norge i 2012 var kommet lengre

Audun Lysbakken skuffet over Elin Ørjasæter etter pappaperm-kritikk.

«Barn trenger far. Men det er det første leveåret de trenger ham minst. Hadde SV vært viktig nok for Audun Lysbakken, så hadde han fått noen andre til å passe baby akkurat nå» skriver Elin Ørjasæter i sin blogg.

Ørjasæter kritiserer SV-lederen for å være i pappaperm istedenfor å være på jobb hos et parti i krise. Nå slår Lysbakken tilbake i et krast innlegg på bloggen sin.

- Ørjasæter har et foreldet bilde på farsrollen. Jeg har brukt mye av mitt politiske liv på å kjempe for at fedre skal bli tatt på alvor som omsorgspersoner, og at vi både skal få rett til og forventes å ta av oss barna når de er små, og da er det naturlig for meg å gjøre det samme, sier Audun Lysbakken til Nettavisen.

- Men hun kritiserer ikke at du tar ut foreldrepermisjon, men tidspunktet du gjør det på?

- Ørjasæter snakker om foreldrepermisjon som en fritidsaktivitet som man kan ta ut når du vil, men for de aller fleste, også for meg, så må den tas ut når det er nødvendig å passe på barnet. Det som ligger under Elin sitt budskap er at «skal du ha viktige politiske verv, så må du være mye eldre enn meg, være barnløs, eller ha en ektefelle som er hjemmeværende». Jeg er ingen av delene, og jeg mener det er en stor styrke for demokratiet at oss som mennesker som lever vanlig småbarnsforeldreliv også kan ha ledende politiske verv, svarer Lysbakken.

Hva mener du? Diskutér i kommentarfeltet!

Mest lest hos Nettavisen nå:

- Ikke noe jeg kan velge bort
- Men var det riktig av deg å ta perm nå?

- Det er ikke et spørsmål det går an å stille. Det er ikke sånn at man bare kan velge å ta ut permisjon når som helst. Barnet mitt har hatt behov for at jeg har vært hjemme, og jeg og min kone har delt på dette. Det er ikke noe jeg kan velge bort, og det er ikke noe jeg ville ha valgt bort.

Ørjasæter antyder at Lysbakkens fravær kan ha skadet SV - et parti som for tiden sliter på meningsmålingene. Målingene viser, dersom trenden fortsetter, at SV kan være på vei ut av Stortinget.

«Hadde SV vært viktig nok for Audun Lysbakken, så hadde han fått noen andre til å passe baby akkurat nå. Det er mindre enn et år til partiet hans går på et for dem historisk katastrofevalg» skriver Ørjasæter.

- Har ikke skadet partiet
Lysbakken er uenig at fraværet har skadet partiet.

- Jeg tror ikke det har skadet partiet at jeg har vært borte. Først og fremst har det vært snakk om en begrenset tidsperiode, og jeg har dyktige folk med meg i partiledelsen. For det andre tror jeg at de som sympatiserer med SV også har sympati med mitt valg. Jeg tror mange SV-velgere hadde blitt skuffet om jeg ikke tok ut foreldrepermisjon.

Skuffet over Ørjasæter
På bloggen uttrykker Lysbakken skuffelse over Ørjasæter:

«Jeg må innrømme at jeg ikke så den komme. Jeg trodde Norge i 2012 var kommet litt lengre.»

Til Nettavisen utdyper Lysbakken:

- Jeg hadde trodd at vi var kommet litt lenger enn at det blir et spørsmål, en debatt, om også menn skal ta ansvar for barn når de er små. Jeg trodde vi var ferdig diskusjonen om hvorvidt det bare var kvinners ansvar. Hvis du er mann så kan du velge bort barnet ditt, og det synes jeg er gammeldags. Men jeg har full respekt for at Elin Ørjasæter mener det, men jeg står for et helt annet syn på familiepolitikken og fedrenes rolle.

Les også disse sakene i Nettavisen:

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar