Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg tror ikke rettferdigheten alltid seirer

I 25 år har Arne Treholt kjempet for å renvaske seg for spionanklagene. Han tror ikke nødvendigvis at han vil klare det.

«SPIONBILDET»: Arne Treholt i samtale med KGB-general Gennadij Titov i Wien 20. august 1983. Bildet var med å dømme Treholt som spion.
«SPIONBILDET»: Arne Treholt i samtale med KGB-general Gennadij Titov i Wien 20. august 1983. Bildet var med å dømme Treholt som spion.
  • I 1985 ble diplomat Arne Treholt dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen.
  • Han ble benådet i 1992.
  • Treholt har alltid ment han var uskyldig. Du kan lese hans versjon av hendelsene her: En helt eller folkefiende?
  • Mandag blir det klart om Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker vil tillate at saken igjen kommer opp for norsk rett.

- Jeg har fått så mange slag i trynet at jeg har ingen illusjon om at rettferdigheten skal stå den kjekke bi, sier Arne Treholt. Det er fredag. Han har nettopp kommet til Norge. Mandag vil han få vite om Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker sier ja til ny spionsak i retten. Det er mange år siden Treholt flyttet fra Norge. Nå har han sitt hjem på Kypros der han driver et investeringsselskap.

Lørdag fylte Treholt 66 år. Etter blodforgiftningen som nesten tok livet hans vinteren 2007, er han nå i god form. Han har begynt å jogge ukentlig langs stranda hjemme på Kypros. I baren på Bristol smiler og ler han i møte med Nettavisen. Det til tross for at han står midt i sitt livs kamp for rettferdighet.

- Jeg har levd et rikt liv
- Ja, Jeg har vært velsignet med et godt humør. Jeg forsøker å se det positive i tilværelsen. Det gjør at jeg har kommet gjennom vanskelige situasjoner og fremdeles har livslyst, sier han og setter tekoppen til munnen.

- Er du bitter over at du mistet diplomatkarrieren som du hadde?

- Det nytter ikke å gråte over spilt melk. Den skjebnen jeg fikk og har fått leve med i 25 år ga meg også muligheten til å leve et helt annet liv. Jeg har fått en innsikt i det norske samfunnet som har vært interessant. Rent personlig har jeg levd et rikt og interessant liv, selv om jeg ikke unner noen å sitte åtte og et halvt år i fengsel.

Ny generasjon
Når han nå er tilbake i Norge, kan han bevege seg rundt i gatene uten å bli stemplet som folkefienden slik det var i 1984.

Habile og inhabile

Treholt ønsker ikke å spekulere i utfallet, men sier at han ikke nødvendigvis har klokkertro på rettferdigheten.

Treholt-saken er også i dag omspunnet av hemmeligheter, og aktørene i saken har rukket å bli noen av landets mest betydningsfulle mennesker. Tidligere i år ble det kjent at Gjenopptakelseskommisjonen mistenkte at Treholt-dommen var endret etter domsavsigelsen. Noe påtalemyndigheten har avvist.

Treholts forsvarer, Harald Stabell, har også fremholdt at et av de mest sentrale bevisene mot Treholt - pengebildene fra hans leilighet - er forfalsket. PST har også tilsynelatende mistet lydbåndene fra domsavsigelsen.

INNVOLVERT: Høyesterettsjustitiarius Tore Schei var en av lagdommerne i Treholt-saken.
INNVOLVERT: Høyesterettsjustitiarius Tore Schei var en av lagdommerne i Treholt-saken.
Tore Schei

Hvis Treholt-dommen blir trukket i tvil, vil mange prominente jusstopper kunne få en ripe eller ti i lakken.

En av dommerne i lagmannsretten var nåværende juridisk leder i Høyesterett: Høyesterettsjustitiarius Tore Schei. Aktoratet besto av nåværende riksadvokat Tor-Aksel Busch og nåværende førstestatsadvokat Lasse Qvigstad.

Verken Busch eller Qvigstad har erklært seg inhabile i saken. Noe som har høstet kritikk. Les: Busch vil behandle Treholt-saken

PST-sjef Jørn Holme erklært seg derimot inhabil. Han var blant Treholts forsvarere i 1985. Les: Inhabil PST-sjef

Påtalemyndigheten har uttalt at det ikke er grunnlag for å gjenoppta Treholt saken. Les: Vil ikke ha ny Treholt-sak

- Det har kommet en helt ny generasjon som ikke kjenner Treholt-saken og som ikke vet hvem jeg er. Nå merker jeg at tiden går og det som jeg opplevde som traumatisk for meg og min familie er ikke-eksisterende for en stor del av den norske befolkningen, sier Treholt.

Vanskelig for familien
Treholt legger ikke skjul på at saken har hatt en enorm belastning på ham selv og de rundt ham.

- Alle ble satt i en vanskelig situasjon. Ekskona mi, sønnen min, søsknene mine og ikke minst faren min. Jeg har vært i den heldige situasjonen at jeg hadde en far og søsken som trodde på meg. De bebreidet meg ikke, men det har vært vanskelig for meg å vite at de fikk lide for situasjonen jeg ble satt i.

-Nå i disse dagene blir mye rippet opp igjen. Mye var glemt, sier Treholt. Men selv om det er tungt, håper han inderlig at hele saken kommer opp på nytt.

- Trenger en utlufting
- Dommen ble avsagt i en tid med en anspent sikkerhetspolitikk og utenrikssituasjon. Det er ikke til å nekte for at jus og politikk fløt sammen. Jeg tror det er sundt om saken blir tatt opp på nytt. Det er sundt med en utlufting Både for meg selv, men også for det norske samfunnet.

Selv om den kalde krigen er over, tror Treholt at Norge i dag har mye å lære av hans sak. Da han ble arrestert for spionasje i 1984 ble det et enormt mediekjør. Treholt opplevde at han ble dømt som folkefiende lenge før domstolen hadde sagt sitt.

Tror Norge har noe å lære
- Jeg håper at det norske samfunnet kan lære å vente med slutningen neste gang det ligger til rette for å lage en massepsykose. Neste gang er det kanskje en angivelig terrorist som blir tatt. I en slik situasjon må man ikke klynge ham opp som den store syndebukken før rettssamfunnet har behandlet saken, sier Treholt.

- Så håper jeg at politi og påtalemyndighet ikke prosederer sakene sine i media og lar offentligheten avgjøre skyldspørsmålet, og at rettssamfunnet er litt mer forsiktig før det roper «ulv» neste gang, og lar vanlige rettsprinsipper falle. Man må lære at presentert med såkalte «fysaker» så tenker man seg om før man skaper et samstemt hylekor.

Kommentarer til denne saken