Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg velger å være optimistisk

Nye fredsforhandlinger kan bli kunngjort allerede mandag, men Israel vil trolig avvise betingelsene.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ankom Midtøsten søndag for å diskutere muligheten for å gjenoppta direkte samtaler mellom Israel og palestinerne.

Støre hadde samtaler med den palestinske statsministeren Salam Fayyad i Ramallah, og stiller seg positiv til utsiktene for direkte samtaler, som ikke har blitt holdt siden desember 2008.

Optimistisk
- Midtøsten er en region hvor man er sikrest ved å være pessimist, men jeg velger å være optimistisk til at partene i nær framtid kommer i gang med direkte samtaler, sier Støre til NTB søndag.

Støre, som er leder for Giverlandskonferansen for palestinerne, møtte også Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

- Vi hadde en fin samtale om i hovedsak fredsprosessen og de vurderingene Israel gjør seg om de regionale utfordringene. Det var en nyttig diskusjon, sier Støre til Dagbladet.no.

Ifølge anonyme kilder i israelske medier vil den såkalte Midtøsten-kvartetten kunngjøre gjenopptakelsen av nye direkte fredsforhandlinger allerede mandag.

- Det er uakseptabelt
Men søndag kveld ble det kjent at Israel trolig vil avvise samtlige betingelser som eventuelt blir fremsatt av den såkalte Midtøsten-kvartetten, skriver Haaretz.

Midtøsten-kvartetten består av USA, Russland, EU og FN.

En amerikansk høytstående kilde sier at kvartetten vil etterlyse etableringen av en palestinsk stat basert på 1967-grensene innen to år.

- Kunngjøringen til Midtøsten-kvartetten kan tjene som et påskudd for palestinernes betingelser, og det er uakseptabelt, sier en kilde i den israelske regjeringen.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken

503 Backend fetch failed

Error 503 Backend fetch failed

Backend fetch failed

Guru Meditation:

XID: 222779885


Varnish cache server