Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg vil ikke bruke pisken

Kommunalministeren nekter å tvinge gjennom sammenslåinger av småkommuner.

- Dette må være basert på frivillighet. Når ikke en gang Høyre-kommuner blir enige om å slå seg sammen, hvorfor skal jeg tvinge dem til å gjøre det? sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til Nettavisen.

Fredet siden 2005
NHO-sjef John G. Bernander går i Dagens Næringsliv onsdag ut med en sterk oppfordring til politikerne om å tvinge gjennom kommunesammenslåinger. I 2005 sa Stortinget at dette må være en frivillig sak. Siden har det ikke skjedd mye.

Bernander mener en forvaltning av landet som gir best mulig resultat må være det viktigste og at 430 kommuner er for mange. NHO har spurt egne medlemmer og landets ordførere til råds. 68 prosent av ordførerne i NHO-undersøkelsen sier at de ser fordeler med kommunesammenslåing.

Les også: Ber Stortinget bruke tvang på kommunene

- Innbyggerne er fornøyd
- Jeg oppfatter det som en litt lettvin undersøkelse, sier Navarsete, og peker på at det å se fordeler nødvendig ikke er det samme som å gå inn for det.

«Barnehage, omsorg og skole er likevel de viktigste tjenestene, og de skal ytes der folk bor»

- Den underslår også at innbyggerne flest er godt fornøyd også i småkommuner. Nærhet mellom innbyggerne og beslutningstakerne er viktig, sier hun.

Gikk fra 270 til 98
I Danmark hadde de 270 kommuner og tallfestet et mål om 100. De mange danske småkommunene fikk en tidsfrist og press på seg til å finne partnere. Resultatet ble 98 kommuner.

Navarsete hadde nylig besøk av sin danske kollega, men mener Danmarks kommunereform ikke bare er en solskinnshistorie. Et nytt misnøyeparti har oppstått i kjølvannet av den danske kommuneslakten. Mange følte seg overkjørt.

Vil ha samarbeid om spesialtjenester
Navarsete sier hun ser argumentet for at spesialtjenester i kommunene kan bli for krevende oppgaver for små kommuner, men mener det er mulig å bøte på disse utfordringene med mer samarbeid på tvers av kommunegrensene.

- Barnehage, omsorg og skole er likevel de viktigste tjenestene, og de skal ytes der folk bor, sier hun.

Vil ha frivillighet
- Du leverer her et varmt forsvar for «status quo»?

- Jeg mener jeg har et realistisk syn på dette. Kommunesammenslåinger må være basert på frivillighet. Jeg vil ikke gå inn for tvang.

- Hva med et forsiktig press: Hvis tre kommuner diskuterer samarbeid og to går inn for det og en kommune sier nei, vil du skjære gjennom å si at de skal slås sammen?

- Jeg vet at Høyre har snakket om dette. Men jeg mener dette må løses lokalt, og når Høyre-kommuner ikke vil slå seg sammen, hvorfor skal jeg tvinge dem? sier Navarsete.

Kommentarer til denne saken