Bibliotekar Elisabeth Sjølie (43) har brukt Kurt Westergaards Muhammed-tegning på og av som profilbilde helt siden hun fikk vite om drapsforsøket på den danske tegneren. 1. nyttårsdag ble Westergaard angrepet med kniv og øks i sitt hjem i Viby.

- Jeg begynte å bruke profilbildet som en spontan reaksjon på drapsforsøket, sier Sjølie til Nettavisen

LES OGSÅ:Forsøkte å drepe karikaturtegner

Oslokvinnen opplyser at mellom 10 og 15 personer i kretsen rundt henne på Facebook har gjort det samme.

- Føles ikke noe farlig
Sjølie sier at hun har fått et par negative reaksjoner fra unge muslimske menn, av typen «enden er nær» og «dere er idioter».

- Det føles ikke noe farlig. Jeg syns det er greit å bruke Muhammed-tegningen som profilbilde nettopp for å vise at det ikke er farlig. Det er derfor jeg har brukt statusen «Jeg er Kurt Westergaard» i dag, for hvis alle gjør det så kan man jo ikke ta alle dem som gjør det, sier Sjølie.

LES OGSÅ:Facebook-aksjon for Westergaard

Facebook-gruppen Skriv "Jeg er Kurt Westergaard" i din statusopdatering på fredag (8/1) hadde fredag - en uke etter drapsforsøket, over 15.000 medlemmer. Gruppen omtaler aksjonen som Danmarks første virtuelle demonstrasjon.

- Det er en tegning
Sjølie sier at hun viser hva hun mener med profilbilde og statsuoppdatering fordi hun er bekymret for ytringsfriheten.

- Jeg syns ikke lederne våre gjør nok for å verne om ytringsfriheten. Forslaget om en blasfemiparagraf er et eksempel på det. Når de bøyer av så må vi som individer kjempe for ytringsfriheten. Vi lever i et demokrati og det er ikke folk i Afghanistan som skal bestemme hva vi kan publisere eller ikke her i Norge. Jeg syns Danmark er tøffere enn oss på dette området, sier Sjølie.

- Tror du det er noen som blir såret av at du publiserer Muhammed-tegningen?

- Dette handler om ytringsfrihet som et grunnleggende prinsipp. Om du ikke skal såre noen her i verden, så kan du jo sette deg på en stol og la være å si noe som helst. Jeg må også tåle å bli såret og krenket i samfunnsdebatten. Jeg mener at det ikke er mulig å fornærme en religion, og det jeg gjør er verken terror eller en krigshandling. Det er en tegning, sier Sjølie.

Trykket i Aftenposten
Aftenposten trykket i sin morgenutgave fredag de omstridte Muhammed-tegningene, som for over fire år siden sto på trykk i Jyllands-Posten.

Aftenpostens sjefredaktør Hilde Haugsgjerd mener at det nå er riktig å trykke dem.

- Vi har hele tiden forsvart medienes rett til å trykke disse tegningene, og vi trykket en faksimile av dem da striden startet i 2005. Men da konflikten om dem raste internasjonalt i 2006, valgte vi ikke å gjøre det ut fra en vurdering av situasjonen da, sier hun til sin egen avis.