*Nettavisen* Nyheter.

Jemen ber om bakkestøtte mot Houthi-militsen

Faj Attan-fjellet utenfor Sana lyste opp da området ble bombet av krigsfly natt til tirsdag. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / NTB scanpix

Faj Attan-fjellet utenfor Sana lyste opp da området ble bombet av krigsfly natt til tirsdag. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / NTB scanpix Foto: Mohamed Al-sayaghi

Arabiske land må sette inn soldater på bakken i Jemen i løpet av kort tid, krever landets utenriksminister Riyadh Yasseen.

31.03.15 15:34

I snart en uke har den saudiledede koalisjonen bombet Iran-støttede Houthi-krigere i Jemen. Nå er det på tide at Saudi-Arabia og andre arabiske land sender inn bakkestyrker, sier Yasseen i et intervju med TV-kanalen Al Arabiya.

– Vi ber om bakkestyrker, og så snart som mulig. Det er nødvendig for å redde infrastrukturen og jemenittene som er under beleiring i mange av byene våre, sier han.

Kraftige bombeangrep

Natt til tirsdag gjennomførte koalisjonens fly angrep mot en rekke mål over hele landet, deriblant i Houthi-militsens nordlige bastion Saada, hovedstaden Sana og den sentrale Ibb-provinsen. Angrepene beskrives som de kraftigste siden offensiven startet i forrige uke.

Himmelen lyste opp da flyene traff et rakettlager i fjellene over hovedstaden.

– Sana har gjennomgått et døgn med terror. Bombing har pågått siden morgentimene mandag til i dag tidlig, sa Assem al-Sabri, en 28-årig innbygger, til nyhetsbyrået AFP.

– Vi kunne ikke sove på grunn av alle eksplosjonene, la han til.

I Ibb-provinsen ble minst 20 opprørere drept da krigsflyene bombet et av militsens kontrollpunkter. I tillegg ble 15 sivile drept og titalls såret da flyene med en feiltakelse traff boliger i nærheten, ifølge en representant for lokale myndigheter.

Nektet Røde Kors-fly å lande

Ifølge Røde Kors nekter den saudiledede koalisjonen å la et fly med nødhjelp lande i hovedstaden.

– Det er avgjørende at vi får levert medisiner og nødvendig utstyr for å behandle sårede etter en uke med dødelige kamper og luftangrep. Vi ber om at alle hindringer fjernes, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Luftangrepene som startet torsdag i forrige uke, er ment å stoppe Houthi-militsens framrykning i Jemen, og skal presse dem og tidligere president Ali Abdullah Saleh til forhandlingsbordet.

Houthi-styrkene har nærmet seg de sørlige byen Aden, den siste storbyen som fortsatt er under kontroll av president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Natt til tirsdag utspilte det seg harde kamper i og rundt byen, og minst 26 personer ble drept, ifølge helsedepartementet.

– Stopper ikke

Den saudiledede offensiven mot Houthi-militsen fortsetter til Jemen er stabilisert, uttalte Saudi-Arabias utenriksminister Saud al-Faisal tirsdag.

– Det er ikke vi som ber om krig. Men dersom noen slår på krigstromma, er vi klare for det, sa han til det saudiarabiske Shura-rådet, ifølge rådets Twitter-konto.

– Operasjonen vil fortsette å forsvare det legitime styret i Jemen helt til målene er nådd, og landet igjen er sikkert, stabilt og forent, la han til.

Iran, som beskyldes for å støtte Houthi-militsen, blant annet med militære rådgivere, ber partene i konflikten om å sette seg ved forhandlingsbordet.

– Iran og Saudi-Arabia kan samarbeide for å få slutt på krisen i Jemen, sier den iranske viseutenriksministeren Hossein Amir Abdollahian.

Han sier landet har prøvd å komme i kontakt med sin rival i regionen, og at de har et forslag til hvordan krigen kan løses.

Skuddveksling ved grensen

Regjeringsstyrker fra Saudi-Arabia og Houthi-militsen skjøt mot hverandre med artilleri langs grensen mellom Saudi-Arabia og Jemen tirsdag.

Øyenvitner kaller sammenstøtene de verste i området ved byen Haradh siden Saudi-Arabia startet luftangrep mot Houthi-militsen forrige uke.

Vitnene sier at saudiarabiske fly og helikoptre fløy over området.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.