*Nettavisen* Nyheter.

Jemen forhandler om kidnappet nordmann

Foto: MOHAMED AL-SAYAGHI/SCANPIX

Jemenittiske myndigheter har oppnevnt en parlamentariker til å forhandle med stammemedlemmene som har kidnappet en 34 år gammel norsk FN-arbeider.

15.01.12 17:14

Ifølge Martine-stiftelsens styreleder har politikeren Awawd Alwazir fått oppdraget med å forhandle med kidnapperne, melder VG. Styreleder Marcus Rolandsen skal ha fått opplysninger om dette fra Jemens forsvarsdepartement.

– Jeg ble kontaktet av forsvarsministeren søndag morgen og har fått autorisasjon til å kontakte kidnapperne, sier Alwazir.

Parlamentarikeren sier han har vært i kontakt med kidnapperne via mellommenn, og at 34-åringene er i god behold.

Snakket med FN på telefon
Kidnapperne skal søndag formiddag også ha hatt telefonkontakt med FN-kontoret i hovedstaden Sana. Det er den lokale, engelskspråklige avisen Yemen Post som melder dette. Det skal ha pågått visse forhandlinger, skriver avisen.

Sjefen for FNs utviklingsprogram (UNDP) i Jemen, Jens Toyberg-Frandzen, sier imidlertid i en e-post til NTB at FN ikke har noen kommentarer til situasjonen for 34-åringen for øyeblikket.

Ifølge Yemen Post ble nordmannen bortført fra hovedgata i Jemens hovedstad Sana. Kidnapperne hører til stammen Hariq Akdam, og hendelsen skjedde i al-Mosbahi-rundkjøringen nær presidentpalasset, opplyser lokale kilder til avisa.

Kilden omtaler den kidnappede som «turist».

UD bekrefter
– Jeg kan bekrefte at en norsk statsborger på 34 år som jobber for FN, er blitt kidnappet, sier pressevakt Frode Overland Andersen i UD til NTB.

Bortføringen skjedde ifølge det franske nyhetsbyrået AFP lørdag kveld eller natt til søndag.

Mannen jobbet for FNs utviklingsprogram UNDP, og det var denne organisasjonen som meldte fra om at en av deres ansatte var blitt bortført.

– Jeg vet ikke hvor og når dette skjedde, vi jobber med å få flere detaljer. Det er FN som håndterer kidnappingen, sier Andersen.

– Lokal stamme
Ifølge AFP er det en lokal stamme som står bak bortføringen.

– En nordmann ble kidnappet i går kveld i Sana og tatt til den østlige provinsen Marib, sa en anonym kilde i stammen søndag til nyhetsbyrået.

Personen sier årsaken til bortføringen er at stammen ønsker en av sine medlemmer løslatt fra fengsel.

UD er i kontakt med den norske ambassaden i Saudi-Arabia, som også har ansvaret for Jemen, for å undersøke opplysningene nærmere.

– Utenriksdepartementet er rede til å bistå FN hvis de har behov for det. Vi står i nær kontakt med FN i den videre håndteringen av saken, sier Andersen.

Det er ikke kjent om nordmannen er blitt skadd i forbindelse med bortføringen.

– Vi kjenner heller ikke til hvem som står bak eller motivasjonen, understreker Andersen.

Ikke uvanlig
Stammer i Jemen har en rekke ganger tidligere kidnappet utlendinger for å presse myndigheter til å gå med på deres krav. Over 200 utlendinger er blitt bortført de siste 15 årene, og flesteparten av dem er senere blitt frigitt.

For to måneder siden ble en fransk hjelpearbeider og hennes jemenittiske sjåfør og oversetter sluppet fri. De ble bortført sør i landet 22. november. 14. november ble tre andre franske gisler satt fri etter fem måneders fangenskap. (©NTB)

Annonsebilag