RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens: - Etter åtte år er det fortsatt uklart hvem dere er

Siv Jensen og Erna Solberg forsvarte anklagene om at det borgerlige samarbeidet ikke vet hvem de er.
Siv Jensen og Erna Solberg forsvarte anklagene om at det borgerlige samarbeidet ikke vet hvem de er. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Erna: - La meg presentere oss ...

Humoren preget kveldens partilederdebatt på TV 2, og latteren bredte seg gjennom salen gjentatte ganger.

Men oppi alt dette, var det en tydelig alvorlig rød tråd om et ønske om regjeringsskifte.

Statsminister Jens Stoltenberg var ikke nådig med sine påstander om et uklart borgerlig samarbeid under debatten.

- Jeg har hørt på dere i åtte år, og det er fortsatt uklart hvem dere er. I den forstand at hvis man skal lage et regjeringsalternativ, så er det to ting man normalt avklarer, som er ganske vesentlig. Det er «hvem skal være med?» og det er hovedretningen for politikken. Det er et stort problem overfor velgerne at dere ikke klarer å avklare de mest fundementale tingene.

- La meg få lov til å ...
Erna Solberg var ikke tilbakeholdende i svaret til statsministeren.

- Hvis jeg kan få lov til å introdusere oss - dette er Trine Skei Grande fra Venstre, det er Knut Arild Hareide fra KrF, dette er Siv Jensen fra Frp, og jeg heter Erna Solberg og er fra Høyre. Vi er tre forskjellige partier, men vi er enige om en ting. At vi har både bedre ideer og vi har nye løsninger som vi skal gjennomføre for å få Norge til å bli bedre i forhold til det vi har i dag.

Venstre-leder Trine Skei Grande dro frem metaforene for å beskrive en sliten regjering som trenger å bytte ut.

- Det var en potent regjering i starten. Nå har de mistet piffen, sa Skei Grande til latter fra salen.

- Vinner ikke VM i synkronsvømming
Sv-leder Audun Lysbakken slang seg på kveldens humorbølge, og kritiserte sine borgerlige motstandere for å gli mer og mer fra hverandre jo nærmere valgdagen kommer.

- Det er bare mer armer og bein på borgerlig side jo nærmere vi kommer valgdagen. Normalt pleier det å være motsatt. Det vi kan slå fast, er at den gjengen der ikke kommer til å vinne VM i synkronsvømming.

Etter å ha blitt angrepet for et usikkert samarbeid mellom de blå partiene Høyre og Frp, slang Jensen inn:

- Erna er en hyggelig dame, men hun kommer aldri til å føre Frps politikk hvis ikke jeg tvinger henne til det.

- Gjennomgående fornøyde
Ansvaret ble kastet frem og tilbake mellom partilederne da den sviktende eldreomsorgen som kanalen har avslørt de siste dagene ble tema. Ifølge TV2 hevder 2 av 3 ansatte på norske sykehjem sier at de eldre ikke får en verdig omsorg.

Statsminister Jens Stoltenberg prøvde å snakke seg vekk fra TV2s avsløringer, og hevdet det generelt ikke går så dårlig med eldreomsorgen.

- Det store flertallet er gjennomgående fornøyde, og brukerne er ofte mer fornøyde enn de ansatte. Men det er så klart vondt når vi får eksempler på dette, sa Stoltenberg.

Men mens partilederne i debatten var enige om å anerkjenne de ansattes innsats i eldreomsorgen, er de uenige om hvordan innsatsen best skal finansieres og organiseres.

Frp-leder Siv Jensen brukte anledningen til å kritisere regjeringen.

- I 2005 lovte Stoltenberg oss at eldreomsorgen skulle skinne. I 2009 lovet han oss 12.000 nye plasser. Når han blir konfrontert med den brutale virkeligheten om at det bare er blitt noen få tusen nye plasser, fraskriver han seg ansvaret og skyver kommunene foran seg, sa Frp-lederen.

Nettopp det at eldreomsorgen er et kommunalt ansvar er noe av det hun vil endre ved å flytte finansieringsansvaret over på staten.

- Vi må flytte ansvaret til et sted. Når kommunene i dag skal finansiere eldreomsorgen, får ikke alle den samme pleien. Derfor må staten ta over ansvaret, sa Jensen.

Stoltenberg mente derimot at han er tydelig på at han tar ansvar og at han er villig til å gjøre det i fire nye år.

Jensen kom for øvrig også med et lite spark til sine egne og mente at heller ikke den forrige Høyre-sentrum-regjeringen hadde altfor mye å skryte av.

I tillegg til statlig finansiering, vil Jensen ha bemanningsnormer i eldreomsorgen og hun vil lovfeste retten til sykehjemsplass.

- Må styrke rammene
Også flere av de andre partilederne trakk fram at flere plasser må følges opp av flere folk og større ressurser dersom eldreomsorgen skal styrkes.

- Ingen skal tro at ikke hver ordfører vil det beste for sine innbyggere. Det viktigste for kommunene er at de har muskler og rammer, sa Senterparti-leder Liv-Signe Navarsete før hun la til:

- Vi skal styrke de rammene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere