RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens: - Feil i Finansavisen

Foto: Holm, Morten (Scanpix)
Sist oppdatert:
Men redaktøren i Finansavisen slår tilbake.

På fredag slo Finansavisen stort opp at Jens Stoltenberg hadde sluppet arveavgift ved å sette en kunstig lav takst på familiens landsted på Hvaler.

Thorvald Stoltenberg og kona hadde overdratt to tredeler av sommerparadiset Søndre Sandøy på Hvaler i Østfold til Jens Stoltenberg og søsteren Camilla. I eiendomsoverdragelsen sto det:

«Andel av Gnr. 30, bnr. 39 er overdratt for kr 1.200.000 fra Thorvald Stoltenberg og Karin Stoltenberg til Camilla Stoltenberg og Jens Stoltenberg».

Finansavisen spekulerte i at dette var en kunstig lav takst, og at markedsverdien lå nærmere 10 millioner kroner.

Avisen mente derfor at Stoltenberg hadde trikset seg unna flere hundre tusen kroner i arveavgift, noe som ble plukket opp av et samlet Medie-Norge på fredag.

Stoltenberg til NA24

Nå har imidlertid Jens Stoltenberg gitt sin versjon av hendelsesforløpet. I et brev til NA24 kommer statsministeren med kritikk og påpeker mangler i artikkelen til Finansavisen.

Her er hele svaret fra statsministeren:

I en artikkel i Finansavisen i dag hevdes det at jeg slapp arveavgift i forbindelse med at jeg overtar en tredjedel av en eiendom på Hvaler av mine foreldre.

Artikkelen gir et feilaktig bilde, og er publisert uten at jeg er gitt tilsvar.

For det første er taksten på hele eiendommen, gjort av takstmann, 7,5 millioner kroner, ikke 10 millioner kroner som Finansavisen opererer med. Jeg overtar en tredjedel av dette, altså en verdi på 2,5 millioner kroner som skal justeres for flere fradrag, blant annet bruksrett for mine foreldre og deretter min lillesøster ut hennes levetid.

Relevant dokumentasjon som gavebrev og takst er oversendt likningsmyndighetene.

Dokumentavgift er betalt basert på takstverdi 7,5 millioner kroner, og min andel på 2,5 millioner kroner.

Arveavgiften er så langt ikke beregnet. Jeg fikk i brev av 2. desember 2011 fra Skatt Øst beskjed om at den vil bli behandlet innen seks måneder.

Jeg vil selvsagt forholde meg til likningsmyndighetens konklusjon, skriver Stoltenberg.

- Skal undersøke saken
Finansavisens redaktør Steinar Grini sier følgende til NA24.

- Vi mener det i utgangspunktet er brukt en lav takst på eiendommen. Denne taksten er videre redusert gjennom tiltak som vanskelig kan sies å være reelle, men rent skattemotivert der hensikten ene og alene er å redusere arveavgiften. Blant disse er bruksrett for Thorvald og Karin Stoltenberg og i særlig grad Stoltenbergs søster, Ninni Stoltenberg.

- Dette underbygges av Thorvald Stoltenbergs uttalelser til Fredrikstad Blad, der han uttaler at barn og barnebarn har tatt hånd om stedet lenge og at han «har ikke akkurat vært mye på Søndre Sandøy de siste ti årene. Vi har reist mye, og når sommeren kommer, synes vi nå det er vidunderlig å være i Oslo sentrum».

Les: Stoltenberg: - Arveavgiften er så langt ikke beregnet

Les: Denne nabohytta koster 6,9 millioner

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere