Jens advarte mot selvgodhet

Arbeiderpartien fyller 125 år. Jens Stoltenberg og Gro Harlem Bundtland ler av Ingrid Bjørnov under jubileumsmarkeringen i Folkets hus i Oslo.

Arbeiderpartien fyller 125 år. Jens Stoltenberg og Gro Harlem Bundtland ler av Ingrid Bjørnov under jubileumsmarkeringen i Folkets hus i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

- Feil nummer én vi kan gjøre, er å fortelle at alt som er oppnådd er Arbeiderpartiets fortjeneste, sa statsministeren under Aps jubileumsmarkering.

Oslo (ANB): Om det er tunge dager med kritikk fra 22. juli-kommisjonen, og dårlige målinger for regjeringen, var det ingenting å utsette på kampånden under markeringen av Arbeiderpartiets 125-årsjubileum.

- Jeg meldte meg inn i Arbeiderpartiet 11. september 1973, dagen etter et av de verste valgnederlagene i partiets historie. Det var flere som mente at Aps tid var over den gangen. De som spådde Aps død i 1973 tok feil. Vi har dominert norsk politikk i 40 år etterpå. Fordi vi har fornyet oss.

Det sa Arbeiderpartiets leder og statsminister Jens Stoltenberg 125 år etter at 29 representanter fra 19 fagforeninger møttes i et hus utenfor Arendal for å stifte partiet og starte kampen for et mer rettferdig samfunn.

Reiste seg igjen
Stoltenberg trakk også fram sitt eget dramatiske valgnederlag i 2001.

- Også da ble det hevdet at Aps tid var over. Men vi greide å reise oss etter de to valgnederlagene.

Stoltenberg oppfordret til fornyelse, og advarte mot tre feil partiet kan gjøre på veien mot valget høsten 2013.

- Feil nummer én vi kan gjøre, er å fortelle at alt som er oppnådd er Arbeiderpartiets fortjeneste. Vi har ikke skapt dette samfunnet alene. Gjennom hele vår historie har vi samarbeidet med andre, først og fremst fagbevegelsen, men også andre partier. Men den dominerende kraften i det politiske landskapet har vært Arbeiderpartiet, sa Stoltenberg.

Skanser som må forsvares
- Feil nummer to er å si at vi er fornøyde, enda verre; selvtilfredse og selvgode, la han til, og viste til de svenske sosialdemokratenes slagord, «stolte, men ikke fornøyde».

Den tredje feilen vil ifølge Stoltenberg være å tro at det som er oppnådd, er oppnådd for alltid.

- Det vil være en alvorlig feil. Dette er skanser som må forsvares. Vi ser en masseledighet i Europa som vi trodde hørte 1930-tallet til. 25 millioner er arbeidsledige i Europa og velferdsstater bygges ned, advarte Stoltenberg.

125 år i sentrum
- Arbeiderpartiet har vært sentrum i norsk politikk gjennom 125 år, og vi er det fortsatt. Vår politikk er blitt gjennomført. Det er verdt å markere, sier partisekretær Raymond Johansen.

125-årsjubileet ble tirsdag ettermiddag markert med et stort arrangement i Folkets Hus. Gro Harlem Brundtland, nestleder Helga Pedersen, LO-leder Roar Flåthen og AUF-leder Eskil Pedersen sto i tillegg til partileder Stoltenberg på talelista. Det kunstneriske høydepunktet var en musikalsk reise gjennom partiets historie av Ingrid Bjørnov.

- Sosialdemokratiet er en frihetsbevegelse. En av våre viktigste seirer er at så mange er i jobb. Det betyr at vi har oppnådd verdighet for vanlige folk, og et system der arbeidsfolk sitter rundt samme bord som sine arbeidsgivere. Åttetimers arbeidsdag er nok et symbol på et trygt og verdig liv, sier Johansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.