Jens blar opp 55 milliarder

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Men det er ikke en gave, presiserer sjefen.

21.12.11 17:32

STATSMINISTERBOLIGEN (Nettavisen): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) slapp nyheten på en pressekonferanse onsdag, der han oppsummerte det siste halvåret.

- Norge har i dag tilbudt Det internasjonale valutafondet (IMF) 55 milliarder kroner i lån for å bidra til å stabilisere europeisk og internasjonal økonomi, og dermed også bidra til å trygge norsk økonomi og norske arbeidsplasser, forklarte Stoltenberg.

Stoltenberg påpekte at nye lån vil bidra til å sikre at IMF har tilstrekkelig utlånskapasitet til å møte medlemslandenes behov for krisefinansiering, noe som også er viktig for land i Europa.

- Mange av Norges handels- og samarbeidspartnere er nå i en vanskelig økonomisk situasjon. Vi har en sterk interesse av økonomisk og finansiell stabilitet internasjonalt, sa han.

Krever større innsats
Lånetilbudet fra Norge forutsetter en større internasjonal innsats.

Eurolandene lovet mandag å stille 150 milliarder euro i lånemidler til disposisjon for IMF. I tillegg har flere EU-land utenfor euroområdet sagt seg villige til å gi nye lån. Også land utenfor Europa vurderer å bidra.

Gitt Stortingets samtykke, vil de norske lånemidlene bli stilt til disposisjon for IMFs generelle utlånsvirksomhet. Dermed er de ikke øremerket en bestemt region eller gruppe av land, men blir de tilgjengelige for alle IMFs medlemsland.

Norge har lite å si
Det norske bidraget fra før fordeler seg slik:

*Kvotemidler på 17 milliarder kroner.
*Bidrag via NAB-ordningen (en frivillig ordning som gir IMF tilgang på ekstra lånemidler fra de best stilte medlemslandene på 35 milliarder kroner).
*Bidrag til IMFs spesielle låneordningene for lavinntektsland på 3 milliarder kroner .

I dag er Norges stemmeandel, som er basert på landets innskudd til fondet, på 0,78 prosent. Til sammenligning har USA så stor stemmeandel at deres avgjørelse i praksis tilsvarer en vetorett.

- Ingen gave
Stoltenberg presiserte at dette ikke er en gave.

- Dette er land som har hatt en helt uansvarlig pengebruk, sa Stoltenberg om landene som sliter økonomisk i Europa.

- Så jeg vil understreke at Norge gir IMF et lån. Det er en svært trygg sikkerhet. Vi får renter, så det er ikke snakk om noen gave, men en pengeplassering, sa statsministeren på pressekonferansen.

Les også: Kan bli tvunget til å låne EU krisemilliarder

- Grusomt angrep
Stoltenberg startet pressekonferansen, som han holdt etter en julefrokost med journalistene i Statsministerboligen onsdag morgen, med å snakke om terrorangrepene 22. juli.

- Først om halvåret som ligger bak oss. Det er selvsagt preget av 22. juli. Et grusomt angrep som rammet veldig mange mennesker. Mange mistet livet, mange ble hardt skadd for resten av livet og mange opplevde grusomme ting som kommer til å prege dem resten av deres liv, sa Stoltenberg, og fortsatte:

- De går nå inn i den første julen uten en av sine aller nærmeste, de som har mistet et familiemedlem eller en nær venn. Andre går inn i den første julen der de skal leve med harde skader og vonde minner fra 22. juli, sa han.

Statsministeren påpekte at det var viktig å ikke glemme de som ble rammet av terroren.

- Det viktigste vi gjør er å ikke glemme dem, og forstå at selv om for de aller fleste av oss har livene blitt ganske normale inng og hverdagen har kommet tilbake på godt og vondt, så er det mange mennesker som må leve med sårene og sorgen etter 22. juli i resten av sitt liv, sa Stoltenberg.

- Skal slappe av og gå på ski
Stoltenberg måtte også svare for LO-leder Roar Flåthens utspill om at alle bør kjøpe en ekstra julegave.

- Jeg mener folk bør kjøpe julegaver. Man bør kjøpe passe mange julegaver. Jeg tror jeg nøyer meg med å si det, sa han til latter fra journalistene.

Om en finanskrise på trappene, sa han:

- Spørsmålet er ikke om det kommer til å bli en finanskrise, men hvordan. Spørsmålet er heller ikke om Norge blir rammet, sa han. - Det kan gå bedre enn vi tror, men det kan også gå verre.

Statsministeren kom også inn på sin egen juleferie under pressekonferansen.

- Jeg skal sove lenge, spise mye og gå på ski. Det er snø i marka. Det er det, sa Stoltenberg muntert.

- Vi krangler aldri
Han ble i tilegg spurt om hvilken hilsen han hadde til de som er rammet av smørkrisen.

- Det burde de ha sluppet. Slik skal det ikke være, sa Stoltenberg.

Og på spørsmål om krangling i regjeringen, svarte han diplomatisk:

- Vi krangler aldri. Vi samtaler og drøfter. Også i en ettpartiregjering er det sånn, fordi det er mye uenighet om standpunkter - og det er mye tvil, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.