Gå til sidens hovedinnhold

Jens: - Dette beklager jeg

Statsministeren og justisministeren redegjorde om 22. juli-kommisjonens rapport.

STORTINGET (Nettavisen): Klokken 10 startet statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på sin redegjørelse om 22. juli-kommisjonens rapport i Stortinget.

- Vi vil lære av feil og mangler som avdekkes. Vi vil handle for å gjøre samfunnet tryggere, sa statsministeren da han innledet.

Les hele redegjørelsen her

- Lære og handle
- Vi har fått den rapporten vi ba om. Det er jeg takknemlig for. Også ubehaget. Det avgjørende nå er at vi har fått en felles fortelling om hva som skjedde. Det er et helt nødvendig skritt for å lære og handle, sa han videre.

Nettavisen gir deg hovedpunktene i statsministeren og justisministerens redegjørelse her.

HTML EMBED

- Hva vil det si å ha ansvar? Og hva vil det si å ta ansvar? Det er myndighetene som har ansvaret for beredskapen. Derfor har jeg flere ganger slått fast. Jeg har det øverste ansvaret. For beredskapen, for nødetatene, for forsvaret, for helsevesenet. Jeg har det øverste ansvaret for det som gikk galt og det som gikk bra under håndteringen 22. juli. Jeg og regjeringen tar ansvar etter 22. juli, sa han.

Beklaget
Stoltenberg oppsummerte noen av de viktigste innvendingene fra 22. juli-kommisjonen slik:

- Grubbegata burde vært stengt. Det ble den ikke. Gjerningsmannen kunne vært stanset tidligere. Det ble han ikke. Flere sikringstiltak burde vært iverksatt tidligere. Det ble de ikke. Dette beklager jeg. Vi kan aldri rette opp feil i fortiden. Derimot kan vi lære av fortiden.

Det var på forhånd knyttet stor spenning til redegjørelsen.

Følg Stoltenbergs redegjørelse direkte her (ekstern lenke)

Den 13. august varslet Stoltenberg at han selv ville be stortingspresidenten om å få komme til Stortinget for å redegjøre. Siden Stortinget ikke åpner før i oktober, ble stortingsrepresentantene kalt inn til et ekstraordinært møte.

- Beredskapsbase
Etter Stoltenberg inntok justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) talerstolen. Deretter fikk hver partigruppe ti minutter til å kommentere og stille spørsmål. Statsministeren og justis- og beredskapsministeren fikk deretter anledning til å svare direkte på spørsmål fra opposisjonen.

Til slutt fikk Stoltenberg og Faremo fem minutter hver til avslutningskommentarer.

Redegjørelsene blir sendt kontroll- og konstitusjonskomiteen for videre behandling.

Omfattende svikt
For to uker siden kom 22. juli-kommisjonens knusende dom over den mørkeste dagen i norsk etterkrigshistorie.

77 mennesker mistet livet under terroranslagene mot regjeringskvartalet og på AUFs sommerleir på Utøya - og rapporten avdekket omfattende svikt og synliggjorde at mange liv kunne vært spart.

Les hele rapporten her. (PFD, 32 MB)

Sagt i Stortinget tirsdag

«Grubbegata burde vært stengt. Det ble den ikke. Gjerningsmannen kunne vært stanset tidligere. Det ble han ikke. Flere sikringstiltak burde vært iverksatt tidligere. Det ble de ikke. Dette beklager jeg. Vi kan aldri rette opp feil i fortiden. Derimot kan vi lære av fortiden.»

Jens Stoltenberg (Ap)

«Vi har den siste tiden fått et innblikk i hvordan regjeringen styrer landet. Det fremstår tidvis som passivt og som beslutningsvegrende».

Siv Jensen (Frp)

«Det var mye ved den sentrale kriseledelsen som ikke fungerte godt nok 22. juli»

Grete Faremo (Ap)

«Som den utøvende myndighet har regjeringen til syvende og sist ansvaret for det som sviktet. Men jeg vil understreke at det bare er en mann som hadde ansvaret for at 77 mennesker ble drept og at mange flere ble skadet»

Erna Solberg (H)

«PST sa i 2007 at det var mer enn 50 prosent sannsynlighet for et terroranslag. Det er et høyt anslag. Flere varseklokker burde ha ringt»

Erna Solberg (H)

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?