Jens endrer reglene for Amelie

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Regjeringen endrer reglene for arbeidsinnvandring, slik at Maria Amelie kan søke seg tilbake til Norge.

21.01.11 21:25

I en pressemelding fredag morgen melder Justisdepartementet at de vil endre regelverket slik at brudd på utlendingsloven fra asylsøkere ikke skal være til hinder for arbeidsinnvandring.

- Regjeringen vil sikre at brudd på utlendingsloven etter en forutgående asylsak ikke må være til hinder for adgangen til å få behandlet søknad om arbeidstillatelse, og vil legge frem nødvendige regelendringer for å oppnå dette, skriver departementet.

- Amelie kan søke fra Russland
Dette betyr at Madina Salamova - også omtalt som Maria Amelie - kan få sin søknad om arbeidstillatelse behandlet, men søknaden må hun sende etter å ha blitt utsendt til Russland.

- Regjeringen har hele tiden vært klar på at om det i denne konkrete saken eller andre saker avdekkes at vi har et regelverk som ikke er hensiktsmessig i forhold til arbeidsinnvandring, er det helt naturlig å se på nødvendige endringer i regelverket for å unngå dette. Dette betyr at Maria Amelie kan få sin søknad om arbeidstillatelse behandlet, men hun må søke fra Russland, står det i pressemeldingen.

Departementet vektlegger samtidig at asylpolitikken står fast:

- Regjeringen fører en konsekvent, rettferdig og rettssikker flyktning- og asylpolitikk. Den politikken ligger fast.

- Har fått avslag - må reise
Justisdepartementet påpeker at Amelie må sendes ut av landet.

- Asylinstituttet innebærer at vi skal hjelpe de som trenger beskyttelse. Både utlendingsforvaltningen og domstolene har avslått Maria Amelies asylsøknad. Konsekvensen av disse avslagene er at hun må reise til Russland, som er opprinnelseslandet, skriver departementet.

- Spørsmålet om arbeidsinnvandring er noe helt annet. Arbeidsinnvandring må man søke fra hjemlandet og alle søknader må behandles på ordinær måte, står det videre.

Advokaten: - Tåkelegging av Jens
Salamovas advokat, Brynjar Risnes, er ikke fornøyd med regelendringen fra regjeringen.

- Dette er veldig dårlige nyheter for henne, sier Risnes til Nettavisen.

- Hvis dette fremstilles som en løsning, er det tåkelegging av Jens. Dette blir verre for Amelie, sier advokaten.

Han påpeker at hans klient ikke er utvist fra Norge.

- Nå legger de opp til å gjøre det mye verre for henne, for så å kanskje gjøre det lettere, sier Risnes.

Risnes får ikke helt tak på hva regjeringen nå mener.

- Det er umulig å forstå hva de mener. Jeg skjønner ikke hva dette innebærer, sier Risnes, som mener Amelie allerede med dagens regelverk kan søke om arbeidsinnvandring fra Norge.

Ble løslatt av Borgarting
Det var onsdag den 12. januar at Madina Salamova, som har oppholdt seg ulovlig i Norge i sju år, ble pågrepet av politiet på Lillehammer.

Salamova ble fengslet av Oslo tingrett, men anket fengslingskjennelsen og ble senere løslatt av Borgarting lagmannsrett. Høyesterett forkastet denne uken politiets anke.

Hun må nå melde seg for politiet hver dag.

Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag