RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens får mobbekritikk

- Lufta har gått ut av ballongen i arbeidet mot mobbing, sier Kjell Magne Bondevik og utdanningsdirektøren.

(BIIPMAG): Hver femte norske skoleelev sier de har blitt mobbet på skolen og hele 5 prosent av sier de blir mobbet en eller flere ganger hver eneste uke.

En av dem er Kristin (22): - Jeg ville bare dø

Nå får regjeringen kritikk av tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik for å ta for lett på anti-mobbearbeidet. Bondevik hadde arbeidet mot mobbing som en av sine fanesaker da han var statsminister.

- Ikke nok trøkk
Blant annet lanserte han kampanjen «Manifest mot mobbing», hvor elever over hele landet skrev under på en avtale om at de ikke skulle mobbe og hvor alle landets skoleklasser fastsatte regler for hva som var lov og ikke lov. Dette arbeidet må videreføres, sier Bondevik til biipMag.

– Når mobbetallene øker igjen, skyldes det nok at det ikke er nok «trøkk» i arbeidet mot mobbing. Arbeidet mot mobbing må føres på hver skole, og i hvert klasserom. Når elever, lærere og foreldre har blitt enige om regler for hva som er akseptabelt og ikke-akseptabel oppførsel, blir det lettere å ta opp brudd på slike regler etterpå, sier Kjell Magne Bondevik til biipMag.no.

Han mener regjeringen ikke gjør nok og vil ha mer synlig kamp mot mobbing fra landets politiske ledelse.

– Regjeringen bør ha mer fokus på anti-mobbe-arbeidet. Alle må kjenne «trøkket» fra toppen for at kampen mot mobbing skal fortsette, sier Bondevik.

Nulltoleranse
Bondevik sier målet alltid må være at man skal bli kvitt mobbingen.

– Det var ifølge undersøkelser en klar nedgang i mobbingen i årene etter at manifestet kom. Men det kommer stadig nye kull elever inn i skolen. Det er vanskelig å bli helt kvitt mobbing. Men vi kan ikke ha som mål at det skal være 1,2 eller 5 prosents mobbing. Vi må ha en nulltoleranse ovenfor mobbing, sier Bondevik.

Også tidligere i år fikk arbeidet mot mobbing kritikk for å være for dårlig. Da sa direktør i Utdanningsdirektoratet, Petter Skarheim, til biipMag at han mente mobbearbeidet trengte en ny giv.

- Lufta har gått ut av ballongen i arbeidet mot mobbing, sa Skarheim til biipMag.

Solhjell: - Styrker innsatsen
Men nåværende kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) vil ikke gå med på at regjeringen har latt lufta gå ut av ballongen.

- Det er alvorlig at tallene ikke går nedover, men denne regjeringen har videreført det arbeidet som Kjell Magne Bondevik påbegynte i sin regjeringsperiode og i statsbudsjettet for neste år styrker vi dette arbeidet, sier Solhjell til biipMag.

- Hvorfor gjør dere dette først nå, tre år etter at dere fikk regjeringsmakt?

- Tallene fra årets Elevundersøkelse er den utløsende faktoren for at vi nå trapper opp dette arbeidet, men det har hele tiden vært trykk på at det skal arbeides mot mobbing, sier Solhjell.

Styrkingen Solhjell snakker om er at regjeringen neste år vil opprette et nytt manifest mot mobbing etter at Bondeviks prosjekt utløper inneværende år. Solhjell vil innføre en avtale om inkluderende skolemiljø istedenfor.

- Jeg ønsker at skoler, elever og lærere sammen skal skrive under på en avtale hvor de lover å avstå fra mobbing og å gripe inn så snart de oppdager noen som blir mobbet. Det skal være nulltoleranse for mobbing, sier Solhjell til biipMag.

Også på MSN og Facebook
Statsråden lover at arbeidet mot mobbing nå også skal gå utradisjonelle veier. Også mobbing på internett skal bekjempes.

- Det har skjedd store endringer i hvordan mobbingen skjer bare i løpet av de siste årene. Mobiltelefoner og datamaskiner brukes som verktøy, og nettsamfunn og chattekanaler er steder hvor man mobbingen har fått fotfeste, sier Solhjell.

Han sier dette er steder som politikere og gamle forskere ikke rår over, og inviterer derfor elevene med i planleggingen.

- Jeg mener vi her må utfordre elevene og ungdommene selv til å bidra med løsningsforslag. Dette er steder hvor mobbingen skjer usett. Mens man på skolen har lærere og medelever som kan oppdage mobbingen, så sitter man helt alene når man er foran en datamaskin. Her må det tenkes nytt og utradisjonelt, sier Solhjell.

Siste fra biipMag:
Kan hun mer enn å riste på rumpa?
- For å lage kunst må man først lage rot
- Jeg ville bare dø

GÅ TIL FORSIDEN HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere