RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens krever at de borgerlige bestemmer seg

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)
Mener de må avklare alle viktige stridsspørsmål i god tid før valget.

– Det vil være rimelig å forvente at høyrepartiene avklarer hva de mener om viktige veivalg som oljepengebruk, klimapolitikk og skattenivå, sier statsminister Jens Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Onsdag flyttet statsministeren inn i nye midlertidige lokaler hos Forsvarsdepartementet på Akershus festning. Nå starter Stoltenberg den lange valgkampen fram mot stortingsvalget i 2013.

Folkestyret
Statsministeren ber de borgerlige avklare statsministerkandidat, opplyse hvilke partier som ønsker regjeringsskifte og avgjøre de viktigste stridssakene.

– Høyre har varslet at partiet ønsker å bidra til å avklare det borgerlige regjeringsalternativet før 2013. Det er jeg glad for. Jeg ser fram til en slik avklaring. Det er en fordel for folkestyret at velgerne vet hva de stemmer på, sier statsministeren.

Han viser til at Ap, SV og Sp i god tid før valget i 2005 avklarte de vanskeligste uenighetspunktene på rødgrønn side.

– Det er ingen som forlanger at man skal ha en ferdig regjeringsplattform i forkant av et stortingsvalg, men det er rimelig å avklare de største og viktigste veivalgene der partiene er uenige. Vi avklarte spørsmål som oljepengebruk, skattenivå, EU og Nato. Dette er saker der våre partier historisk har vært uenige. Tilsvarende vil det være rimelig å forvente at høyrepartiene avklarer hva de mener om viktige veivalg, krever Stoltenberg.

Sentrum
På valgnatta kom statsministeren med et frieri til sentrumspartiene om situasjonen i kommunene.

– I kommunene samarbeider Ap mer med KrF og Venstre enn det Høyre gjør. Det vil jeg gjerne ha mer av. Og så er det mange kommuner hvor vi ikke har flertall med SV. Da må vi samarbeide med sentrum, sier Stoltenberg.

Samtidig ordla han seg om den rikspolitiske situasjonen fram til 2013.

– Klokken tikker fram mot 2013, og et mulig styrket sentrum og svekket Frp vil bidra til mer oppmerksomhet rundt regjeringsalternativer, sa statsministeren til Aftenposten.

Mindre realistisk
– Hva mener du med denne uttalelsen?

– Det blir nå en ny runde om avklaring av et borgerlig regjeringsalternativ. Noen snakket om blåblå regjering. Det er nå mindre realistisk. Det vil være vanskelig for velgerne å vite hva slags politikk som blir resultatet hvis ikke noen grunnleggende spørsmål er besvart før valget i 2013, sier statsministeren.

Statsministeren presiserer at han ønsker å fortsette samarbeidet med SV og Sp i rikspolitikken og derfor heller ikke vil spekulere i andre alternativer.

– Når Høyre sier at de vil bidra til mer avklaring på hva som er det borgerlige alternativet, så må partiet avklare om partiet skal samarbeide med sentrum eller Frp. Dersom Høyre forhandler kompromisser med Venstre og KrF, så blir det en helt annen politikk for landet enn når kompromisset ligger et sted mellom Høyre og Frp. Enda mer usikkert vil det være dersom alle de fire partiene skal kompromisse. Når de nærmer seg 2013 så må det være naturlig å få en viss avklaring, sier statsministeren.

Stoltenberg minner om at selv om Høyre har gjort et veldig godt kommunevalg, så er Frp fortsatt det største borgerlige partiet på Stortinget. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere