*Nettavisen* Nyheter.

Jens krever klarhet om pengegaver

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Statsminister Jens Stoltenberg vil ha alle fakta på bordet rundt pengegavene til Senterpartiet.

16.09.10 22:00

Dette sa Jens Stoltenberg til NTB under Aps landsstyremøte torsdag.

– Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har stilt gode og viktige spørsmål, og de må bli grundig besvart av olje- og energiministeren. Det er avgjørende med full tillit til behandlingen av konsesjonssaker, sa han.

Stoltenberg sa samtidig at han fortsatt har full tillit til olje- og energiminister Riis-Johansen (Sp), selv om han ikke vil si noe om Riis-Johansens habilitet eller inhabilitet i forbindelse med konsesjoner innvilget de energiselskapene som ga pengegaver til Senterpartiet.

Pengestøtten
– Hvordan dette spørsmålet har vært håndtert, er akkurat det Stortinget skal gå nærmere inn i. Nå får vi ta ting i riktig rekkefølge. Jeg har full tiltro til at alle spørsmål rundt Sps gaver vil bli belyst, slik at tilliten til konsesjonssaker blir opprettholdt, sa Stoltenberg.

Det var i 2008 at Senterpartiet fikk 700.000 kroner fra Troms kraft og Eidsiva Energi til et prosjekt om fornybar energi. Pengene ble ikke tilført prosjektet, men bokført som partistøtte i 2009. Da feilen ble oppdaget i 2010 ble pengene tilbakebetalt.

Problemet for minister Riis-Johansen er at han i november 2008 støttet Troms Kraft i en konsesjonssak. Reineiere, to aksjonsgrupper og Miljøvernforbundet klaget på NVEs tildeling av konsesjon til Troms Kraft for bygging av vindmølleparken Fakken på Vannøya utenfor Tromsø. Statsråden gikk inn og støttet Troms Kraft.

- Ikke orientert
I juni i år ga Riis-Johansen Eidsiva Energi konsesjon til å drive fjernvarmeanlegg på Gjøvik. Dette til tross for at NVE ønsket en annen aktør.

I følge Sps generalsekretær Knut M. Olsen kjente ikke Riis-Johansen til at Troms Kraft og Eidsiva Energi hadde gitt penger til Senterpartiet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.