RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens kutter i u-hjelpen

Foto: FINBARR O'REILLY (REUTERS)
Sist oppdatert:
Regjeringen kutter ventelig rundt to milliarder kroner i bistanden på neste års statsbudsjett.

Det forteller sentrale regjeringskilder til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). På årets statsbudsjett er det bevilget 27,4 milliarder kroner til internasjonal bistand. Dette beløpet utgjør 1,09 prosent av brutto nasjonalinntekt.

Årets bistand er dermed godt over målet som regjeringen har satt i den politiske plattformen som ble framforhandlet på Soria Moria i fjor høst. Her lover regjeringspartiene at bevilgningene til u-hjelp «skal holdes over en prosent av brutto nasjonalinntekt».

Kan spare penger
Ved å legge seg like over den ene prosenten neste år vil regjeringen kunne spare inn rundt to milliarder kroner. Dette vil være svært vanskelig for SV å svelge, men sentrale kilder røper overfor ANB at partiet likevel kan være villig til å godta et slikt kutt dersom de får godt betalt på et annet saksområde.

Kutt i barnetrygden vurderes av regjeringen, men dette forslaget har møtt sterk motstand i SV. Og dersom regjeringen freder barnetrygden kan nok SV godta kutt i u-hjelpen.

Det hører også med til historien at lavere asyltilstrømming vil kunne «finansiere» mye av det planlagte kuttet i bistanden.

Industri og rente
Statsminister Jens Stoltenberg truer med renteøkning og industridød dersom neste års statsbudsjett ikke blir stramt nok. Derfor er det tid for å holde igjen på bruken av oljepenger, er budskapet.

– Hvis vi ikke lykkes med dette, kan vi oppleve renteøkning og styrking av kronekursen. Dette vil særlig gå ut over konkurranseutsatte virksomheter, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Regjeringen samlet seg søndag til en tredagers budsjettkonferanse på Thorbjørnrud ved Randsfjorden. Her legges de første brikkene på plass i statsbudsjettet for 2011. Nå skal det strammes inn og brukes færre oljemilliarder.

45 milliarder ekstra
I år bruker politikerne 150 oljemilliarder til god formål over statsbudsjettet. Det er 45 milliarder kroner mer enn den såkalte handlingsregelen foreskriver. Handlingsregelen sier at politikerne skal bruke fire prosent avkastning av oljefondet i er normalår.

– Kommer dere til å kutte fem eller ti milliarder kroner neste år?

– Jeg kommer ikke til å si noe tall. Det avgjørende er at det skal bli et budsjett som bidrar til å holde rentene lave, trygger norske arbeidsplasser og gir en god velferd, sier Stoltenberg.

Vei og bane
– Kan du garantere at budsjettkuttene ikke skal gå ut over store satsinger som løftene om vei og bane i Nasjonal transportplan?

– Alt som står i regjeringsplattformen fra Soria Moria er fortsatt gjeldende. Vi skal gjøre hva vi kan for å følge opp alle disse løftene.

– Kan det bli kutt i velferdsgoder?

– Det som står om velferd gjelder også. Jeg, og mange med meg, er utålmodig. Vi skal derfor sørge for at det blir mer penger til vei og bane, sier statsministeren.

Kunnskap avgjør
SV-leder og kunnskapsminister Kristin Halvorsen sier at regjeringen nå må prioritere det som er viktigst for framtiden.

– Å investere i kunnskap kommer til å være avgjørende, sier Halvorsen.

Sp-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete har i likhet med statsministeren fokus på arbeidsplassene.

– Vi skal ha et budsjett som ivaretar utfordringene til industrien som er så viktig både for landet og mange lokalsamfunn, sier Navarsete.

Ubehagelige kutt
Det ligger mange forslag til ubehagelige kutt på regjeringens bord. Dragkampen vil pågå helt fram til statsbudsjettet legges fram i oktober. Budsjettkonferansen i slutten av august blir nok den avgjørende.

Regjeringen vurderer fortsatt å øke egenandelene for legebesøk og andre helsetjenester. Nettolønnsordningen for sjøfolk er fortsatt i fare.

Det er høyst uklart hvor mye mer kommunene får å rutte med neste år. Samtidig er det vilje til satsing på kommunene. Ap vil sette mye inn på at planen for flere sykehjem blir realisert. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere