Gå til sidens hovedinnhold

Jens må svare om SMK-statsråden

Er Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) en ukonstitusjonell statsråd?

Det lurer Venstre på. I spørretimen i Stortinget onsdag må statsminister Jens Stoltenberg (Ap) svare på dette spørsmålet: «Hvordan og på hvilke områder er statsråden konstitusjonelt ansvarlig overfor Stortinget?»

Det er stortingsrepresentant Trine Skei Grande som stilte spørsmålet til «ministeren ved Statsministerens kontor». Men Karl Eirik Schjøtt-Pedersen svarer ikke på spørsmålet, Jens Stoltenberg svarer for ham.

hjemmesiden til Statsministerens kontor kan man lese: «Karl Eirik Schjøtt-Pedersen er statsråd ved Statsministerens kontor. Han skal som stabssjef bistå statsministeren i hans arbeid, men ikke ha selvstendige ansvarsområder.»

- Veldig uklart
- Det er veldig uklart hva Schjøtt-Pedersen svarer for overfor Stortinget. Vårt parlamentariske system er basert på at statsrådene svarer for Stortinget, sier Trine Skei Grande til Nettavisen.

Hun peker på at det er slik det har vært siden 1884. Hun stusser også på at statsministeren svarer for statsråden.

- Regjeringen svarer med den regjeringen ønsker skal svare, men jeg syns det er rart at han ikke selv kan besvare spørsmålet, sier Skei Grande.

- Et problem
Hun sier at hun er spent på hva Stoltenberg vil si om Schjøtt-Pedersens forhold til Stortinget.

- Om det er slik at statsministeren mener at Schjøtt-Pedersen ikke trenger å svare for Stortinget, så har statsministeren et problem. Utnevnelsen av Schjøtt-Pedersen til statsråd er i så fall i strid med Grunnloven og konstitusjonen, sier Skei Grande.

Her kan du følge spørretimen direkte onsdag fra klokken 10.00.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser