ASCHEHOUG (Nettavisen): Torsdag kommer boken «Samtaler», som er en dialog mellom statsminister Jens Stoltenberg og hans far og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg.

Latteren satt løst da far og sønn Stoltenberg møtte pressen hos Aschehoug forlag torsdag morgen.

- Jeg lo ikke så mye da vi snakket sammen som da jeg leste boken, innrømmet Thorvald - om de fire samtalene med sønnen i statsministerboligen som danner grunnlag for boken.

- Alle skal med!
Statsministeren er glad boken kommer ut før valget:

- Ja, for meg er ikke det likegyldig. Dette er en sannferdig bok, hvor vi får anledning til å utdype resonnementene, i en lett og munter tone. Mitt politiske budskap er «den norske modellens» betydning for vår vekst og velferd. Tre store prosjekt har vært å inkludere arbeiderklassen, kvinner og de med en etnisk bakgrunn, sa Jens.

- Alle skal med, supplerer Thorvald.

- Synger den fortsatt
Far og sønn mimret også om en helt spesiell sang:

- Familiesangen vår ble skrevet av Karin på en lang bilreise gjennom hele Jugoslavia, da barna var små og stemningen laber, forklarte Thorvald.

- Fremdeles synger vi sangen og har det hyggelig sammen, sa de to humoristisk.

De tok gladelig mot oppfordringen om å synge et vers og valgte verset om Nini:

«Jeg er Nini Stoltenberg /
og jeg er født i Beograd /
på Traumatolska bolnica /
jedanaestog februara»

- Boken er et resultat av flere samtaler der vi har vært samlet rundt bordet hjemme hos meg og snakket om store og små temaer, som klimautfordring og framtidsoptimisme eller Thorvalds bekymring for batterier i røykvarslere. Det har blitt en bok om engasjement og hva vi mener er vår tids viktige temaer, sier Jens Stoltenberg.

- Ikke angret én dag...
Innledningsvis forteller Stoltenberg Jr. hvordan det hele begynte da han jobbet i Statistisk sentralbyrå (SSB) i 1990:

«(...)så ringer Thorbjørn Berntsen meg med de velvalgte ordene: «Døh, Gro har sagt at jeg skal si at jeg gjerne vil ha deg som statssekretær...»

- Det har jeg ikke angret på én dag, sier Jens - selv om den opprinnelige planen var å satse på den «rene, etterrettelige forskningen».

- Jeg har lært meg å leve med de negative sidene, som å søke oppmerksomhet (...). Drivkraften er stadig det å få lov til å forandre, få lov til å påvirke, og jeg blir inspirert, som Thorvald, av å møte mennesker.

- Snøvler som meg
Far Thorvald sier han blir «meget stolt» ved tanken på at sønnen ligner sin mor med presise, nøyaktige gjengivelser, men:

- Jens har dessuten evnen til å være omtrentlig og til å snakke litt uklart av og til - snøvle litt. Da blir jeg så glad, for jeg skjønner han har arvet litt fra meg. Jeg gleder meg over begge deler. Det er voldsomt viktig å være presis og faktuell, men jammen kan det være nyttig av og til å være omtrentlig. Ellers merker jeg at stemmen begynner å ligne mer og mer (...), forteller far.

- Begge var okkupanter
Jens forteller at han har lært mye av sin far:

- Jeg har lært mye av Thorvald, spesielt i forhold til det internasjonale, og jeg treffer stadig folk som har truffet Thorvald. Alle har jo truffet ham (...)

Søstrene til Jens, Nina og Camilla, får også sin plass i boken.

- Du nevnte at Camilla var inspirert av Vietnammotstanden. Men faktum er at begge dine søstre var jo aktivister, for Nini var jo husokkupant. Det var ikke et hus i denne byen som ble okkupert uten at Nini var med på det, sier Thorvald.