RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens sin svarteper koster 830.000 hver dag

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Skattebetalerne har tapt 1,1 milliarder på Røkke-handel, men svenske superinvestorer slippe billig unna.

Da Kjell Inge Røkke solgte deler av Aker Solutions, fikk han med staten og den svenske investorfamilien Wallenbergs investeringsselskap Investor med på laget.

Mens staten kjøpte aksjer på nivåer som ikke har vært sett siden salgstidspunktet i juni 2007, sikret svenskene seg en opsjon på å kunne selge seg ut. Dermed slipper svenskene det store papirtapet på Aker Solutions-aksjen, mens staten må innse at milliardinvesteringen i Aker Solutions har blitt svindyr.

- Vi har i våre planer lagt til grunn at Saab/Investor vil benytte seg av opsjonen, men vi vet ikke om det vil skje skje, opplyser kommunikasjonsdirektør Atle Kigen til NA24.

Skikkelig skrell
Mens Wallenbergene forhandlet seg frem til en sikkerhet for verdiene, gjorde altså ikke staten det samme.

Daværende næringsminister Dag Terje Andersen synes det var så viktig å sikre et norsk eierskap i Aker Solutions, at han investerte 4,8 milliarder kroner for 30 prosent av aksjene i Aker Holding. Dette selskapet eier igjen 40 prosent av aksjene i Aker Solutions. Kjøpet høstet mye kritikk, blant annet fordi staten ikke leide inn eksterne rådgivere.

Sånn i ettertid er det ingen tvil om at Røkke solgte på et meget gunstig tidspunkt.

Status nå, over tre år etter at Dag Terje Andersen kjøpte aksjer, er at statens eierandel kun verdsettes til 3,7 milliarder kroner. Tapet så langt er dermed på 1,1 milliarder kroner. Deler man det opp i perioden har kjøpet så langt kostet norske skattebetalere nesten 1 million kroner hver dag.

Fem måneder til milliardregning
De svenske Wallenbergene har imidlertid rett til å selge sin eierandel på 10 prosent i eierselskapet Aker Holding. Det første tidspunktet for en mulig innløsning av avtalen er 30. juni i år. Da kan Wallenbergene innløse 11 millioner aksjer til 160,16 kroner, som tilsvarer hele 1,77 milliarder kroner.

Dermed er det under fem måneder før Kjell Inge Røkke kan få milliardregningen fra svenskene. Aker-ledelsen og Røkke har forberedt seg godt på at milliardregningen kommer.

- Aker har stor finansiell kapasitet og en betydelig kontantbeholdning, sier Kigen til NA24

Wallenbergene har også mulighet for innløsning av aksjene den 30. juni til neste år, og den samme datoen 2013.

For lite aksjonærvennlig
Til tross for at Røkke har solgt unna en rekke selskaper det siste året, med til dels til gode priser, er rabatten på Aker fortsatt høy. Rabatten regnes ut i fra det selskapet verdsettes på Oslo Børs mot de verdiene som verdsettes i regnskapet. Bruker man verdijustert egenkapital i tredjekvartal mot børsverdien på Aker, har rabatten ligget pluss minus 40 prosent i lengre tid.

- Røkke-selskapene skal ha rabatt. Han er rett og slett for lite aksjonærvennlig, og har mye å lære av Fredriksen, sier en aktør til NA24.

Hos Aker påpekes det at det har blitt gjort flere strategiske grep det siste året.

- Aker har siden våren 2009 dreid kursen fra å være et industrikonglomerat til å bli et rendyrket, industrielt investeringsselskap. For analytikere og investorer er Aker blitt et mye mer transparent og oversiktlig selskap å følge. Vi er åpne på informasjon om våre verdivurderinger, og analytikere legger inn sine forutsetninger og beregninger. Derfor ser vi at det er variasjoner i anslagene for verdijustert egenkapital i Aker, sier Kigen til NA24.

Og han fortsetter:

- Det beste vi kan gjøre er å videreutvikle de operative selskapene i vår porteføljer i samarbeid med ledelsen, tillitsvalgte, partnere og medaksjonærer. Det siste året har vi tatt strategiske grep i flere selskaper, gjennomført riktige transaksjoner og inngått viktige partnerskap. Dette er et godt grunnlag for å synliggjøre og realisere verdier fremover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere