– Vi befinner oss i en kritisk situasjon, sa Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg under et intervju med det amerikanske nyhetsmediet Politico om krigen i Ukraina.

Les også: FN-sjefen: – Atomvåpen må elimineres

Under intervjuet snakket han blant annet om hva krigen betyr for europeisk sikkerhet og agendaen for Nato-toppmøtet i Madrid neste uke, hvor Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal tale.

– Det har vært mulig å forutse at Russland ville invadere Ukraina, men vanskeligere er det å forutse hvordan denne krigen vil ende, sa Stoltenberg til pressen og la til:

– Vi er forberedt på at krigen kan vare i flere år.

Åpner for nye medlemskap

Stoltenberg understreket videre at ukrainske soldater har imponert en hel verden med deres kampmot og resiliens.

– Ukrainske soldater beviser gang på gang at Putin har undervurdert nabolandet som en reell trussel.

På agendaen for alliansens toppmøte i Madrid neste uke står blant annet videre samtaler om Sverige og Finlands Nato-søknad.

Tyrkia har den siste tiden uttalt seg kritiske til at Sverige og Finland skal få medlemskap i alliansen. Alle medlemslandene må være enige for at søknaden innvilges.

– Sverige og Finlands Nato-søknad er historisk. Jeg er sikker på at vi finner en løsning, sa Stoltenberg 1. juni i år.

Vil stille Russland til veggs

Det forventes at de allierte medlemslandene vil ta en betydelig tøffere tone overfor Russland i tiden fremover, sa Stoltenberg videre.

– Jeg forventer at 2022-konseptet vil referere til Russland som den mest signifikante og direkte trusselen mot vår sikkerhet.

Arbeidet med å utforme Natos nye veikart har pågått siden september i fjor. Planen er at dokumentet skal vedtas på toppmøtet i Madrid. I det nåværende strategiske konseptet fra 2010 skriver de allierte at de ønsker et «ekte strategisk partnerskap» med Russland.

Siden den gang har Russland okkupert og annektert Krim og gått til angrep på Ukraina. Ifølge Stoltenberg er det ikke lenger mulig for Nato å ha et konstruktivt forhold til Russland, slik alliansen tidligere har jobbet for.

– Russland må endre oppførsel før vi kan gå tilbake til det, sa Stoltenberg.

– Vi gjør fremskritt

Mandag møttes representanter for de tre landene nok en gang i Brussel i et forsøk på å rydde uenighetene av veien.

Det var Stian Jenssen, stabssjefen til Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, som ledet forhandlingene. Han beskrev mandagens møte som «godt og konstruktivt».

– Vi gjør fremskritt, men har ikke fått et endelig gjennombrudd, sa Jenssen til NTB.

Stoltenberg melder onsdag ettermiddag at han har hatt nye samtaler med Sveriges statsminister Magdalena Andersson. «Samtalene om veien videre fortsetter i de kommende dagene», skriver Nato-sjefen på Twitter.

Les også: Historisk toppmøte om atomvåpen: Norge får ros for å vise mot