NEW YORK (Nettavisen/NTB): Stoltenberg er torsdag på besøk hos president Donald Trump i Det hvite hus i Washington. Sent torsdag kveld norsk tid la Stoltenberg ut et bilde av seg selv sammen med presidenten på Twitter.

- Viktige samtaler med Donald Trump for å forberede møtet med NATO-lederne i desember. Presidentens beskjed om utgifter til forsvaret har hatt en skikkelig innvirkning, med over 100 milliarder dollar som har kommet til fra Europa og Canada. Dette gjør NATO sterkere, skriver Stoltenberg på Twitter.

Les også: Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn

- Stoltenberg forstår hvordan Trump fungerer

En av de som kommenterer Stoltenbergs skryt av Donald Trump, er Lucy Fisher, som er redaktør for forsvarssaker i avisen The Times.

Hun skriver følgende på Twitter.

- Man kan trygt si følgende om Jens Stoltenberg - han forstår hvordan Trump fungerer, han smører ham med ros og poster et bilde av seg selv med den store sjefen. Det er ikke rart de allierte følte at han håndterte den amerikanske presidenten bra og forlenget hans periode som generalsekretær i ytterligere to år, skriver hun på Twitter.

Det er ingen hemmelighet at Trump og Stoltenberg tidligere har funnet tonen. Stoltenberg har ledet NATO siden 2014 og var i utgangspunktet valgt inn for fire år. Så ble perioden forlenget med to år til 2020, og tidligere i år kom nyheten om enda en forlengelse – nå til 2022.

Det gjør Stoltenberg til den nest lengstsittende generalsekretæren i NATOs historie.

Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri

Ifølge NTB var et av de viktigste temaene på møtet ved siden av NATO og byrdefordeling, selve situasjonen i Nord-Syria.

Fremmedkrigere har i lang tid blitt holdt til fange i leirer, og flere skal ha rømt etter at Tyrkia startet en offensiv mot nordlige Syria i oktober. Flere europeiske land ønsker ikke å ta sine statsborgere tilbake, noe USAs utenriksminister Mike Pompeo torsdag sa at de krever.

Les: Tyrkia deporterer én brite og sju tyskere som anklages for å være «terrorkrigere»

– Her har vi ikke kommet fram til noen konklusjon, det er veldig mange ulike meninger også innad i NATO, sier Stoltenberg under en pressekonferanse utenfor Det hvite hus etter møtet med Trump.

Trussel

NATO-sjefen sier det kan bli et sikkerhetspolitisk problem at fremmedkrigerne blir i fangeleirene, dersom det ikke håndteres riktig.

– Mer ustabilitet og uforutsigbarhet i Nord-Syria kan føre til at disse fangene slippes fri. Det har blitt noe mer stabilitet i det siste, men problemet er ikke løst. Det er mange fanger i leirer som kan utgjøre en trussel mot oss, sier Stoltenberg og fortsetter:

– Det er også et rettslig problem om de som er ansvarlige for svært alvorlige og grove forbrytelser, ikke blir rettsforfulgt enten her eller der, men jeg vil ikke konkludere med hvor denne rettsforfølgningen skal skje, sier Stoltenberg.

Viktig grense

Tyrkias innmarsj i Nord-Syria og Tyrkias kjøp av det russiske rakettsystemet S400 ble også tatt opp under møtet med den amerikanske presidenten torsdag.

På spørsmål fra NTB om Tyrkia på noen måte har vært en byrde for NATO, svarer Stoltenberg at det er viktig å skille mellom to ting.

– Det Tyrkia har gjort i Nord-Syria og kjøp av et russisk rakettsystem, har mange kritisert, men Tyrkia er et viktig NATO-land, det er bare å se på kartet. De grenser til Syria og Irak, og kampen mot IS har vært avhengig av Tyrkia og blant annet deres baser, sier NATOs generalsekretær.

Onsdag sa Trump på en felles pressekonferanse med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at våpenhvilen mellom Tyrkia og syriskkurdisk milits i det nordlige Syria i det store og det hele overholdes.

«Hjernedød»

Forrige uke kalte Frankrikes president Emmanuel Macron i et intervju med The Economist NATO-alliansen for «hjernedød». Uttalelsen vakte oppsikt, og både Stoltenberg og Tysklands statsminister Angela Merkel tok avstand fra Macrons påstand.

Stoltenberg sier han også overfor Tyrkia har uttrykt dypt bekymring for landets innmarsj i Nord-Syria og kjøpet av det russiske rakettsystemet.

På spørsmål fra NTB om han synes det er vanskeligere å kritisere noen NATO-land framfor andre, svarer Stoltenberg følgende:

– Jeg har gitt uttrykk for hva jeg mener. Min oppgave er å holde denne alliansen samlet, og det er USAs, Tyrkias og Frankrikes ansvar, sammen med de andre medlemslandene. Dette er ikke en tid for sterke splittelser, ulikhet og forskjeller, sier han.

– Jeg må finne en balanse. Alle vil tape dersom vi ikke klarer å være en samlet organisasjon i urolige og usikre tider som nå, sier han til NTB.

(Nettavisen/NTB)