WASHINGTON (Nettavisen) - Du er kjent som topplederen som knekte Trump-koden, hva er det som er årsaken til at du fikk et så godt forhold til Donald Trump? spurte Nettavisen etter at Stoltenberg på mandag hadde møtt president Joe Biden i Det hvite hus. Se video av Stoltenbergs svar her:

Ler mer: Han var nordmannen som knekte Trump-koden: - Dette var det unike

- For det første er jeg mest opptatt av å jobbe med den presidenten vi har i USA, og fremover gleder jeg meg til ønske Biden velkommen til Europa, Brussel og Nato-toppmøtet, sier Stoltenberg til Nettavisen.

- President Trump var veldig opptatt av viktigheten av at europeiske land investerte mer i forsvar. Det gjør europeiske land og Canada. Jeg la frem tall i dag for president Biden som viser at europeiske Nato-land og Canada samlet sett over disse årene har økt sine investeringer med 260 milliarder dollar, som er en betydelig sum, sier Stoltenberg, som med dette som samtidig indikerer at det presset Trump la på andre medlemsland for å ta en større del av Nato-regningen ikke er hovedårsaken til at mer penger har kommet inn til Nato.

Trump truet med å trekke USA ut av Nato

Som president satte Trump satt USAs Nato-allierte under betydelig press, og i kulissene truet Trump også med å trekke USA ut av alliansen hvis ikke europeiske land innfrir amerikanske krav om å bruke mer penger på forsvar.

Stoltenberg sier derimot at arbeidet med å få inn disse pengene, startet før Trump kom til makten.

- Dette startet faktisk allerede i 2014 under Obama-administrasjonen, da Biden var visepresident. Så dette er et arbeid som har pågått under ulike administrasjoner og som jeg også tror den nåværende administrasjonen kommer til å være opptatt av, sa Stoltenberg.

Les også: Hamrer løs etter Trump-tirade: - Du har det ikke helt bra, du må komme deg over dette

- Var det ikke slik at Trump ble en viktig person for deg med tanke på at det kom inn mer penger til Nato?

- For meg er det viktig å samarbeide med alle ledere i Nato, vi er 30 ulike land med veldig forskjellige politiske ledere og det er selvfølgelig spesielt viktig å samarbeide med presidenten i USA fordi det er det største medlemslandet.

- Men hele poenget er jo at på tross av alle forskjellene så ser Nato-landene verdien av å stå sammen, spesielt i en tid hvor vi ser flere trusler og vi ser mye mer uforutsigbarhet. Vi ser at Kina blir en stadig sterkere militær økonomisk makt i tillegg til Russland, sier Stoltenberg til Nettavisen.

Ville ikke snakke om Trump

Det var sent mandag kveld norsk tid at Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ble en av de første internasjonale lederne som fikk møte president Joe Biden i Det hvite hus. Se pressemøtet Stoltenberg holdt etter møtet her:

Generalsekretæren ankom Det hvite hus ved 16.45-tiden lokal tid. Da han en en god time senere møtte pressen utenfor, ville Stoltenberg ikke prate om Donald Trump.

Se video av Stoltenberg som møtte norsk og internasjonal presse like etter møtet med Biden her:

Les også: Han var nordmannen som knekte Trump-koden: - Dette var det unike

Ved fire anledninger, to av dem fra Nettavisen, ble Stoltenberg spurt om Donald Trump og hva som som nå er forskjellen mellom å jobbe opp mot Trump som president og Joe Biden, men uten å ville svare.

Men det gjorde Stoltenberg senere på kvelden, da Nettavisen møtte ham igjen.

Takket Biden

Jens Stoltenberg sa utenfor Det hvite hus like etterpå at han hadde hatt et godt møte med president Biden, og at de brukte mesteparten av møtet på å forberede det kommende Nato-toppmøtet i Brussel i neste uke.

- Vi har snakket om Russland, Kina, cybertrusler og sikkerhetskonsekvensene av klimaendringene, sa Stoltenberg da han kom ut for å møte pressen

- Jeg vil også takke presidenten for hans sterke forpliktelser overfor det transatlantiske samarbeidet, sa en fornøyd Stoltenberg.

Biden er en stor Nato-tilhenger, og i forbindelse med presidentvalget i 2020 sa Biden ikke bare at han vil styrke Nato om han ble valgt, men han spådde også at fire nye år med Trump kunne sette forsvarsalliansen i fare.

Sent mandag kveld, la Stoltenberg ut et foto av seg selv sammen med president Biden inne i Det hvite hus.

– Flott å møte presidenten bare en uke før vårt svært viktige Nato-toppmøte. Jeg takket ham for hans lederskap og trofaste forpliktelse til vår allianse. I en tid med global konkurranse skal vi ta ambisiøse valg for å styrke Nato inn i det neste tiåret, skriver Stoltenberg på Twitter

Godt forhold

Stoltenberg har det med å ha et godt forhold til amerikanske presidenter.

Stoltenberg fikk støtte fra Barack Obama da han i første omgang fikk jobben som generalsekretær i Nato, og senere snakket også president Donald Trump varmt om den norske Nato-toppsjefen. Fra før av har Stoltenberg og Biden snakket sammen ved flere anledninger på telefon, noe som viser det tette forholdet mellom de to.

– Jeg vil takke deg for din ledelse og ditt personlige diplomati gjennom de siste årene. Du har vært uvurderlig, sa Biden i forbindelse med en telefonsamtale de to hadde i januar i år.

Alt ligger derfor til rette for et tett og nært forhold mellom de to i starten Bidens presidentperiode og frem til Stoltenberg skal gå av i 2022.

Les også: Buksebilde av Trump tar av i sosiale medier

- Biden er en varm forsvarer

- Biden er en klassisk multilateraltist. Han er en varm forsvarer av den transatlantiske alliansen. Samtidig er hans fokus nå primært på innenrikspolitikk og Kina, sier USA-eksperten Hilmar Mjelde til Nettavisen.

USA-eksperten mener man ikke skal fokusere for mye på personrelasjonene mellom Stoltenberg og Biden.

- NATO-samarbeidet bygger på en institusjonalisert kontakt mellom NATO-sjefen og medlemslandenes ledere. Alliansen ble også stresstestet under Bush Jr. – men da var det amerikansk overmot heller enn den isolasjonistiske impulsen som var utfordringen, sier Mjelde.

- Alle bortsett fra Trump

USA eksperten sier at Donald Trump er den eneste amerikanske presidenten som har gått såpass hardt ut mot alliansen.

- Bortsett fra Trump, innser amerikanske presidenter verdien av NATO-samarbeidet. Det multipliserer USAs makt for en relativt billig penge – det er nettopp det allianser gjør, sier Mjelde.

Toppmøte

Formålet med møtet mellom Stoltenberg og Biden denne uken, var å gjøre forberedelser til Nato-toppmøtet 14. juni i Brussel og Stoltenbergs strategiendringer for Nato det neste tiåret.

Les også: Stoltenberg bekymret for Hviterusslands avhengighet av Moskva

Stoltenberg har den siste tiden møtt flere statsledere i forkant av forsvarsalliansens toppmøte i Brussel om snaut to uker. På toppmøtet skal medlemslandenes ledere vedta reformpakken Nato 2030, der klimaendringene også er et tema.

Les mer: Stoltenberg: – Godt møte med presidenten