Gå til sidens hovedinnhold

- Jens tok fullstendig feil

Professorer mener Jens bommet på norsk historie. - Nei, avviser Statsministerens kontor (SMK).

Det var knyttet stor spenning til statsminister Jens Stoltenbergs tale 1. nyttårsdag.

Nå reagerer flere historikere på noen av uttalelsene, som:

«I 1911 var vi et fattig jordbrukssamfunnet som mange flyttet fra. I 2011 er vi et rikt, moderne samfunn som mange vil flytte til.» og

«De ble født inn i en ung nasjon som var blant de fattigste i Europa.»

«Som historiker hoppet jeg litt i stolen»

- Fullstendig feil
- Han sier at vi var så veldig fattige i forhold til andre land den gangen. Det er fullstendig feil, sier historieprofessor Jan Eivind Myre til NRK.

Historiker Arnfinn Engen fant en annen feil i talen til statsministeren, som sa at:

«Samtidig med at polfarerne reiste sørover med «Fram», reiste tusenvis av norske tjenestejenter og husmenn vestover med Amerikabåten.»

- Som historiker hoppet jeg litt i stolen. Det er en veldig upresis formulering. Det var for det meste ungdommer og selveiende bønder som reiste, sier Engen til NRK.

Les hele talen til Stoltenberg her

- Burde vært sjekket bedre
Partisekretær Raymond Johansen har i Politisk kvarter mandag fått i oppgave å forsvare statsministerens historietabber:

- Det burde sikkert vært sjekket bedre, men hovedpunktet var å vise velferdsutviklingen, sa Johansen - og la til at:

- Jeg kan ta utgangspunkt i mitt eget liv, jeg husker at bestemoren min på 1960-tallet brukte vaskebrett - det var poenget til statsministeren i nyttårstalen, og det fikk han fint frem.

Erna og Siv: - Tar det med et smil
- Det er litt pinlig når den politikeren i Norge som har best tilgang på ekspertisen, bommer, men jeg tar det litt med et smil - og tar det på kvoten for god historiefortelling. Det viktige er at velferdsutviklingen har vært så god, det er ingen selvfølge videre, sa Høyre-leder Erna Solberg i Politisk Kvarter.

Om innholdet forøvrig, sa hun:

- Dette var en tale vi hører ofte - han snakket om pensjonsspørsmål og eldreomsorg, så det varen tale på det jevne som ikke tennet meg - hvilket vel heller ikke var meningen.

- Jeg ser det litt humoristisk, sa Siv Jensen under Politisk kvarter, og fortsatte:

- Talen var visjonsløs. Jeg tror folk hadde ventet å høre mer om energispørsmål og sykehus. Og hva med de fattige som ikke får oppleve denne velstanden?

Valgforsker:- Kjedelige småfeil
Professor ved NTNU og statsviter Anders Todal Jenssen sier til Nettavisen at dette trolig ikke er detaljer som bekymrer folk flest.

- Det er kjedelige småfeil og riper i lakken, og her skulle noen sjekket bedre, noe partiorganisasjonen tydeligvis tar på seg ansvar for, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Han presiserer likevel at:

- Dette er ikke ment å være en doktoroppgave i historie, men en tale som skal inspirere folk til innsats i året som kommer og styrke fellesskapsfølelsen, sier Todal Jenssen.

SMK:- Jens tok ikke feil
Statssekretær ved Statsministerens kontor, Torbjørn Giæver Eriksen, avviser imidlertid at Stoltenberg har tabbet seg ut:

- Statsministeren viste til Aschehougs Norgeshistorie og en artikkel fra Statistisk sentralbyrå da han sa at Norge var et av de fattigste landene i Europa i 1911, sier Giæver Eriksen til Nettavisen.

SSB skriver blant annet at «I 1905 var Norge et ganske fattig land i Europas periferi.» I Aschehougs historie står det at Norge var fattigst av 13 europeiske land i 1913.

- Derfor stemmer det ikke at statsministeren tok feil da han hevdet at Norge var et av de fattigste landene i Europa, sier statssekretæren.

Kommentarer til denne saken