Gå til sidens hovedinnhold

Jens: - Uerstattelig tap

Statsministeren uttrykker dyp sorg over tapet av fire norske soldater.

– Det er med dyp sorg jeg har mottatt meldingen om at vi har mistet fire soldater i tjeneste i Afghanistan, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

De fire kjørte et pansret Iveco-kjøretøy da veibomben gikk av like før klokken 15 norsk tid søndag. Aldri før har så mange nordmenn mistet livet under et angrep i Afghanistan.

- Uerstattelig tap
Stoltenberg tenker først og fremst på soldatenes pårørende:

- Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med de pårørende, som i dag har lidt et uerstattelig tap, sier Stoltenberg - og legger til at:

- Mine tanker går også til de dreptes kolleger og kamerater.

- Norge takker dere
Stoltenberg dukket overraskende opp i Afghanistan 17. mai:

- Norske soldater i Afghanistan trygger de verdier vi feirer 17. mai. Norge takker dere for innsatsen, sa Stoltenberg til soldatene.

Les også: Stoltenberg besøkte Afghanistan

Nasjonaldagsarrangementet fant sted i Meymaneh, og statsministeren fikk orienteringer om situasjonen i landet og om arbeidet for de norske styrkene.

Ny debatt om deltagelse?
På nattens pressekonferanse ble det klart at ingen detaljer om de omkomne frigis før alle pårørende er varslet.

Les også: - Norge er hardt rammet

Slik svarte Faremo pressen på spørsmålet om søndagens hendelse bør føre til en ny debatt om norsk deltagelse i Afghanistan:

- Nå er alt vårt fokus på å få klarhet i hva som har skjedd, og håndtere denne hendelsen utover natten og morgendagen, svarte forsvarsminister Grete Faremo.

Meymaneh
De fire soldatene var ute på oppdrag da de kjørte på en veibombe i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan - og var del av det norske stabiliseringslaget i Meymaneh.

Søndagens angrep er andre gang i år at norske soldater har mistet livet. 25. januar i år ble Claes Joachim Olsson (22) drept, også da av en veibombe.

Reklame

Strømsjokket: Kun 2,3 % har den billigste avtaletypen