Se videointervju med Jens Ulltveit-Moe:

ARENDAL (Nettavisen): Investor Jens Ulltveit-Moe (79) var medlem av Høyre i 40 år, da han i fjor sjokkerte mange ved å meldte seg inn i Miljøpartiet de Grønne (MDG).

Nå stiller han selv til valg i høstens stortingsvalg, og står på 25. plass på stortingslisten til Akershus MDG.

- Jeg bidrar en del i valgkampen, men dørbank har vært beskjedent fra meg, sier den ferske MDG-politikeren med glimt i øyet.

Les også: Folkets dom: Knockout-seier i partileder-debatten

- Det var helt merkelig

Nettavisen møter Ulltveit-Moe etter at han har innledet i en klimadebatt under Arendalsuka, fire uker før det avgjørende stortingsvalget i september.

Han forteller åpenhjertig om sitt nye parti, og hvorfor han nå engasjerer seg.

- Jeg meldte meg inn i MDG fordi Arbeiderpartiet og Høyre gikk sammen om en oljedeal, som jeg syntes var veldig gal, sier han, og utdyper:

- Jeg synes det var riktig å omstille norsk økonomi i den grønne retningen, spesielt i leverandørindustrien. Men å gi 100-millarderspakker til oljeselskapene for at de først skulle bygge ut, og så skifte til det grønne, det syntes jeg var helt merkelig.

Les også: MDG stiller oljeultimatum

- Senterpartiet tar alt tilbake

Nå håper næringslivstoppen på en ny rødgrønn regjering etter valget, altså stikk i strid med det han i de 40 foregående årene har håpet på.

Han har imidlertid et klart ønske om hvilke partier som bør være med, og kaster seg inn i debatten på rødgrønn side, der det råder kaos om hvem som skal styre sammen.

- Da mener jeg klart at det er viktig å få med SV i tillegg til Senterpartiet. Jeg er veldig redd for den påvirkningen Senterpartiet kan ha. Senterpartiet vil ta alt tilbake slik det var for 100 år siden - og jeg tror ikke det er noe bra, sier Ulltveit-Moe.

Han karakteriserer SVs klimapolitikk som «aktiv og god», før han legger til:

- Det er lov å håpe også at MDG kan komme på vippen, men det får tiden vise.

Les også: Toppinvestor blir MDG-politiker

Drømmeregjeringen

- Skulle du helst sett at Senterpartiet ikke ble med i en ny rødgrønn regjering?

- Ja, jeg synes det beste ville vært en Arbeiderparti/SV/MDG-regjering, men som tallene nå står er det lite sannsynlig, tror Ulltveit-Moe.

Han mener Senterpartiet gjør det bra på meningsmålingene, fordi de har hatt en veldig bra valgkamp - og er blitt det nye protestpartiet.

- I tidligere valg så har det vært bompengepartiet og Frp, men nå er det Senterpartiet som har protestrollen, og det er det alltid en del mennesker som følger opp, sier han.

- Vil du oppfordre Ap-leder Jonas Gahr Støre til å vrake Senterpartiet?

- Politikk er det muliges kunst. Det er ikke spørsmål om hva jeg drømmer om, det er spørsmål om hva som er mulig. Velgerne får bestemme seg, og bestemme, og så får vi se hva det kommer ut av det, sier Ulltveit-Moe med et lurt smil.

Les også: Nå er tallene her: Så mye tapte Jens Ulltveit-Moe på grønne investeringer

- Ikke gått opp for folk

Han er glad for at klima har kommet så høyt på dagsorden i valgkampen, etter at FNs klimapanel nylig slo alarm om de kommende klimaendringene.

- Valgkampen har vært spennende i den forstand at for to måneder siden så det ut til at den skulle handle om ulikhet og arbeidsplasser, men på partilederdebatten i går handlet mesteparten om klima. Klima er det jeg synes er viktig, så der synes jeg det har vært en god utvikling, sier Ulltveit-Moe til Nettavisen.

For nå er det alvor, understreker investoren.

- Klimakrisen er veldig alvorlig, og jeg tror ikke det har gått opp for folk hvor alvorlig den er. Vi kommer innen 90 år til å ha en tre graders økning, og det kommer til å gi en voldsom endring, sier Ulltveit-Moe.

Les også: Sjeføkonom advarer mot norsk oljestans: - Vil gi mer skade på miljøet

- Norge ingen klimahelt

Han mener den store endringen for Norge, vil kunne bli en stor flyktningstrøm, i tillegg til økt havnivå og mer ekstremvær i årene som kommer.

- I tillegg kommer det at vi skal følge EU, med en reduksjon i utslippene på 50 prosent om ni år. Det er beintøft, sier han advarende.

Investoren, som har bygget opp og er konsernsjef for industrikonsernet Umoe Group, mener heller ikke at Norge er noen «klimahelt» i verden.

Les også: FNs klimarapport: - Mest bekymret for venstresidens reaksjoner

- Nei, det er vi ikke på noen som helst måte, og nå blir det tøft. Det er en fiksjon å tro at du kan redusere utslippene dramatisk uten at du merker det, sier Ulltveit-Moe.

Han tror vi må belage oss på økte energipriser, og nye forbud framover.

- Men det er verdt det, for verst av alt er om du ignorerer det, og får 4-5 graders temperaturøkning om 100 år. Det er den store katastrofen, avslutter han.