*Nettavisen* Nyheter.

Jens vet nok om Lofoten

Foto: (Skjermdunp)

Statsminister Jens Stoltenberg vet nok til å si ja eller nei til oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Men han vil ikke konkludere ennå.

På NHOs årskonferanse onsdag viste statsministeren til at det er foretatt kunnskapsinnhenting i disse omstride havområdene i nord.

- Man kan vanskelig ha mer kunnskap før man bestemmer seg, sa Jens Stoltenberg på årskonferansen. Etter talen nyanserte han sin uttalelse.

- Betyr det du nettopp sa at du har kunnskapen som trengs for å bestemme deg?

- Nei, for å ta en endelig beslutning trengs det en konsekvensutredning, svarer Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Strenge krav
- Det er både et reelt og formelt krav. En konsekvensutredning vil gi oss ytterligere informasjon utover det vi i dag har. I tillegg stiller loven også strenge krav for å kunne åpne nye områder.

- Betyr det at det kan bli en relativt rask prosess å gjennomføre en konsekvensutredning siden dere allerede har mesteparten av kunnskapen på plass?

- Jeg tør ikke si hvor raskt det kan skje. En del av den kunnskapen vi nå har hentet inn vil kunne brukes i en konsekvensutredning, men det er også et politisk spørsmål om vi ønsker å sette i gang en konsekvensutredning.

Starte utredning?
- Hva mener du som partileder i Arbeiderpartiet om å starte en konsekvensutredning for Lofoten, Vesterålen og Senja?

- Jeg har ennå ikke tenkt å gå inn i den saken for å konkludere, verken som partileder eller statsminister. Vi har funnet gode løsninger i forvaltningsplanene som er utarbeidet, og så har vi gitt konsesjoner i andre områder.

Markert minister
- Hva synes du om forslaget fra oljeminister Ola Borten Moe (Sp) om å gjenåpne deler av Nordland 6 sørvest for Lofoten?

- Nå må vi senke skuldrene. Alle må ta det med ro i den forstand¿

- Mener du at Borten Moe har for høye skuldrer?

- Nei. Ola Borten Moe er en markert olje- og energiminister. Det er flott. Regjeringen skal først gjøre våre vurderinger for områdene rundt Jan Mayen og Barentshavet sørøst, og så skal vi vurdere Lofoten, Vesterålen og Senja når den tid kommer, sier Stoltenberg.

Høy aktivitet
Statsministeren mener det allerede er høy aktivitet på norsk sokkel.

- En periode fikk man inntrykk av at det eneste stedet vi kunne drive olje- og gassvirksomhet var utenfor Lofoten og Vesterålen. Det var jo helt feil. Vi har nesten doblet investeringsnivået på sokkelen, og det gjøres nye og store funn i andre områder. Det er mange andre spennende områder på norsk sokkel, sier Jens Stoltenberg.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag