Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens vil ikke forby Kinderegg

Foto: Ole Eikeland (NA24)
Sist oppdatert:
Statsministeren sier det er helt uaktuelt å forby Kinderegg.

(Nettavisen/NTB): Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) bekreftet i et intervju med Dagens Næringsliv at Regjeringen foreslår et markedsføringsforbud mot usunne varer for barn.

Dette kunne innebære at varer som Kinderegg og Happy Meal blir ulovlig, bekreftet helseministeren, ifølge avisen.

- Det blir ikke noe forbud
Det foreslåtte forbudet har vekket reaksjoner på sosiale medier. Nå slår statsminister Jens Stoltenberg tilbake og forsikrer om at det ikke blir noe forbud mot Kinderegg.

«Nei, det er ingen god ide å forby kinderegg. Det blir derfor heller ikke noe forbud,» svarer statsministeren på et spørsmål fra en VG-journalist på Twitter lørdag ettermiddag.

«@mariannjo Du og andre kan fortsatt kose dere med Kinderegg, Kaptein Sabeltann Is eller Happy Meal:),» skriver statsministeren i en ny melding på Twitter.

Pressenheten i Helsedepartementet sendte ut en pressemelding lørdag for å oppklare saken.

- Vi er opptatt av å bidra til god helse hos barn og unge, men det innebærer selvsagt ikke at vi skal forby produkter som Kinderegg, Kaptein Sabeltann Is, Happy Meal eller andre liknende produkter. Dette inntrykket har nå festet seg og det er uheldig. Derfor vil jeg slå dette helt tydelig fast, sier Strøm-Erichsen i en uttalelse.

Foranledningen er at Helse- og omsorgsdepartementet sendte denne uken på høring en forskrift om at «markedsføring rettet mot barn og unge av energitette, salte og næringsfattige næringsmidler, er forbudt». I det aktuelle høringsnotatet er verken Kinderegg eller Happy Meal nevnt med ett ord.

Kraftig innstramming
Forslaget er en kraftig innstramming av dagens lovverk som i første rekke forbyr TV-reklame rettet mot barn i beste barne-TV-tid, skriver Dagens Næringsliv.

I tillegg definerer departementet nå barn og unge som alle under 18 år, i motsetning til den tidligere 12-årsgrensen.

Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) bekrefter overfor Dagens Næringsliv at Happy Meal og Kinderegg er typiske eksempler som har vært diskutert i departementet under arbeidet med forskriften.

- Det skal fortsatt være lov å selge bokstavkjeks og Bamsemums, men i noen frokostblandinger med høyt sukkerinnhold er det små gaver, spesielle leketing som er rettet inn mot at foreldre skal kjøpe det til barna sine, sier Strøm-Erichsen til Dagens Næringsliv.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!